Giorgos
Admin

Reged: Mon
Loc: New York
|
|
WORLD- FILIATES Η επικοινωνία μας
Οι Φιλιάτες βρίσκονται στην Ήπειρο, στο Νομό Θεσπρωτίας. Μεταξύ του ποταμού Καλαμά και των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Διαθέτουν οργανωμένο δήμο και ένα μεγάλο αριθμό δημοτικών διαμερισμάτων που προέρχονται από την ένωση όλων των κοινοτήτων της περιοχής Φιλιατών. Μια περιοχή με σύγχρονη σε υποδομές πόλη και πολλές φυσικές ομορφιές και τουριστικά μέρη. Πολλά τα αρχαία που έχουν ανακαλυφθεί και έχουν δοθεί στο κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αρχαία πόλη Τιτάνη, τη Μονή Γηρομερίου, το Λαογραφικό Μουσείο Τσαμαντά, τον Άγιο Μηνά, κ.λ.π. Σημαντικό σημείο για την περιοχή είναι και οι χαρακτηρισμένοι ως «Παραδοσιακοί Οικισμοί», όπως της Κεραμίτσας (αποτελεί πρότυπο παραδοσιακού χωριού και αναγνωρίστηκε ως «πρότυπο ανάπτυξης, προστασίας περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των κατοίκων», στις σαράντα πρώτες παγκόσμιες διακρίσεις στη διάσκεψη HABITAT II), του Γηρομερίου, της Φανερωμένης, της Καμίτσανης, του Πλαισίου και του Φοινικίου. Μια περιοχή που το παραδοσιακό και το σύγχρονο συνδυάζονται τέλεια και χωρίς αλλοιώσεις μέσα στο Δήμο Φιλιατών.
Το « WORLD - FILIATES » είναι η πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας – αυτής της μορφής – σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των κατοίκων των Φιλιατών που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή και των άλλων που ζουν ή εργάζονται μέσω εσωτερικής μετανάστευσης στην Ελλάδα και εξωτερικής στον υπόλοιπο κόσμο.
Είναι η επικοινωνία μας σε κάθε γωνία του κόσμου με Έλληνες. Η ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, φιλικών συζητήσεων πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή και τους κατοίκους της αλλά και σε άλλα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Περιμένουμε την βοήθειά σας στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
Ιωάννης Β. Βέλλης
Διαχειριστής
www.worldfiliates.grhost.net
www.world-filiates.eu
-------------------- Greek Singles - Omogenia Singles Join now for Free
http://www.omogeniasingles.com
|
Dr. Jung
Παραψυχολόγος, πνευματιστής, οστρακοσκόπος, πελματομάντης

Reged: Fri
Loc: Laboratorium
|
|
Έκανα το τελευταίο μέρος της θητείας μου στις Φιλιάτες, πέρασα από Παλαμπά, Μαυρομάτη, Τσαμαντά, Πλαίσιο, σε όλα κυνηγώντας Αλβανούς. Τα μέρη αυτά είναι από τα ωραιότερα στην Ελλάδα κυρίως λόγω έλλειψης τουρισμού και εύχομαι έτσι να παραμείνουν. Είναι παρθένες περιοχές, αν και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να εξφανίσουν ότι πετάει, περπατάει, κολυμπάει ή έρπεται.
Για τους ανθρώπους δεν μπορώ να έχω ακριβώς τα ίδια θετικά συναισθήματα. Θυμάμαι ο θαυμαστός πρόεδρος του Παλαμπά μας είχε κόψει το νερό 3 μήνες κατακαλόκαιρο, προφανώς γιατί συλλάβαμε τον Αλβανό που πέρασε παράνομα τα σύνορα για να του δώσει ένα κόκορα-δώρο, μέρα μεσημέρι με θράσσος και σιγουριά, μπροστά από το ελληνικό φυλάκιο.
Το λαθρεμπόριο κάθε μορφής ανθεί σε αυτές τις περιοχές και οι καημένοι Έλληνες φαντάροι που κάνουν την θητεία τους εκεί νιώθουν ότι βρίσκονται σε... εχθρικό έδαφος. Θλιβερότατον. Ειδικά αν φανταστεί κανείς ότι όλοι αυτοί βρίσκονται το λιγότερο 500km μακριά από τα σπίτια τους, για να έχουν να αντιμετωπίσουν παράλογες συμπεριφορές, όπως το κόψιμο του... νερού, και να αντιμετωπίζονται ως παρείσακτοι ενώ οι Αλβανοί ως "μέλος της οικογένειας". Ότι συμφέρει δηλαδή.
Υ.Γ Άμα δείτε τον πρόεδρο να μου τον φιλήσετε. Πείτε του πως θα πάω ένα καλοκαίρι να μου δείξει το πηγάδι. Θα πάω και σε κείνον τον κερατά τον ψιλικατζή με την εικόνα του Παπαδόπουλου στου μαγαζί (τα φιλοχουντικά συναισθήματα των κατοίκων αυτών των περιοχών είναι ίσως και δικαιολογημένα), που μας χρέωνε κονσέρβα 400% επάνω. Όλοι τους θαυμάσιοι άνθρωποι. Θα τους θυμάμαι για πάντα. Κακό για 'κείνους βέβαια.
-------------------- Nihil sub sole novum
|
equinox
Member

Reged: Wed
Loc: Athens
|
|
Υπηρέτησα στην Μυτιλήνη και επίσης δεν θυμάμαι τα καλύτερα από την συμπεριφορά των ντόπιων προς εμάς.
Εδώ που τα λέμε δεν άκουσα και κανέναν να είναι ευχαριστημένος απο τον τόπο που υπηρέτησε.
Εγώ καλωσορίζω την προσπάθεια και προτείνω να την καλωσορίσουμε όλοι.
Δυνατοί ακρίτες, δυνατή Ελλάδα.
-------------------- Δεν έχει νόημα να εμπλακείς σε διαμάχη με έναν βλάκα, θα αναγκαστείς να πέσεις στο επίπεδό του και εκεί θα σε κερδίσει λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας...
|
Dr. Jung

|
|
Ναι έχεις δίκιο. Μα όταν έρθει η ώρα οι ακρίτες θα μας θυμηθούν πολλές φορές, κυρίως γιατί αλλάξαν οι καιροί και όλοι μαζί είναι το 0,02% του πληθυσμού.
Όμως η δική μου άμυνα προβλέπεται να είναι στα τουρκοβούνια που έχει νερό και πολλές-πολλές κονσέρβες. Ας τους φυλάξουν οι αλβανοί με τα κοκόρια παρέα με τον Καρατζαφέρη.
|
equinox
Member

|
|
Με όλο το θάρρος αγαπητέ φίλε, βρίσκω την συγκεριμένη αντιμετώπισή σου, θλιβερή.
Ενδιαφέρον ο αντίλογος αλλά όταν γίνεται επι παντός επιστητού καταντά υπερβολή.
Ως γνωστόν η υπερβολή βλάπτει την φυσικότητα.
-------------------- Δεν έχει νόημα να εμπλακείς σε διαμάχη με έναν βλάκα, θα αναγκαστείς να πέσεις στο επίπεδό του και εκεί θα σε κερδίσει λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας...
|
Dr. Jung

|
|
Θλιβερό είναι να μην έχεις νερό να πιείς.
Τα υπόλοιπα είναι για γέλια.
Δυστυχώς η πραγματικότητα λέει ότι ο στρατός των Αθηνών είναι ο μόνος υπαρκτός στρατός, καθώτι η περισσότερη από την μισή Ελλάδα κατοικεί εκεί, εκτός του ότι μας μαστίζει η υπογεννητικότητα. Ας συμβιβαστούν με την ιδέα γιατί οι καιροί είναι πονηροί και είμαστε λίγοι, με ή χωρίς τους ακρίτες. Όλοι μαζί 500.000 στρατός είμαστε με το ζόρι. Δεν αξίζει να διψάει ούτε ένας, εκτός αν βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν.
Αν δεν θέλουν οι ακρίτες να έχουμε στρατόπεδα στις πόλεις, στα νησιά ή όπου αλλού, ευχαρίστως να τον διαλύσουμε. Έτσι κι αλλιώς επανδρώνεται με μαλάκες από το Περιστέρι την Νίκαια και την Κυψέλη στην συντριπτική πλειονότητα. Άλλο που δεν θέλανε να τον καταργήσουμε εντελώς, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Βέβαια εσύ έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις για τους ακρίτες, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σε πάρει στα σοβαρά. Αν μιλούσαμε στα σοβαρά για τους ακρίτες του Παλαμπά για παράδειγμα, πολύ αμφιβάλλω αν αυτοί οι 14 άνθρωποι που ζούνε εκεί, παίζει ρόλο αν είναι δυνατοί ή όχι. Το αν αυτοί οι 14 ζούνε εκεί αποκλειστικά χάρην του λαθρεμπορίου, είναι θέμα άλλης συζήτησης γιατί θα μου πεις ότι έχω άποψη για τα πάντα. Αυτή όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα. Στο μόνο που ήταν σε κάτι αποτελεσματικοί, ήταν να μας διψάσουνε μέχρι βλαστήμιας.
Να μιλούσαμε σοβαρά περί της δύναμης των ακριτών, εφόσων αυτή υπήρχε, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αλλά δεν μπορώ να πετάω moto "δυνατοί ακρίτες, δυνατή Ελλάδα", ενώ ξέρω ότι είναι παραμύθια του Υπουργείου αμύνης για να εμψυχώνει το στράτευμα στις αφίσες. Αυτά τα υπερεθνικιστικά παραλληρήματα είναι για κλάματα, ειδικά αν προέρχονται από νέους ανθρώπους. Ξύπνα Νικόλα, δεν υπάρχουν ακρίτες. Πάει πεθάνανε, πήγαν κι αυτοί Αθήνα (όχι ψέματα, οι περισσότεροι Ηπειρώτες πήγαν Γερμανία).
Καιρός να αντιμετωπίσετε τον αληθινό κόσμο. Αυτόν χωρίς τους ακρίτες.
|
equinox
Member

|
|
Φίλε Placebo, δεν νομίζω πως τα ατομικά σου βιώματα αρκούν για να καταδικάζεις ελαφρά την καρδία όλοκληρες γεωγραφικές, κοινωνικές ή πολιτικές ομάδες του τόπου μας.
Είπα και πιο πάνω, οτι προσωπικά εχω ακούσει πολύ λίγους Έλληνες ευχαριστημένους απο τους ντόπιους στην όποια περιοχή υπηρέτησαν.
Θα καταθέσω κι εγώ ορισμένες προσωπικές μαρτυρίες λοιπόν.
1. Παρουσιάστηκα στην Κόρινθο και μετά την πρώτη εβδομάδα δεν είχαμε νερό. Πέρασα έκει 3-4 μήνες από την ζωή μου και νερό είχαμε μόνο την πρώτη εβδομάδα.
2. Πήρα μετάθεση στην Μυτιλήνη από όπου κι απολύθηκα 15 μήνες μετά. Επίσης εκεί δεν είχαμε νερό.
3. Ο αδελφός μου υπηρέτησε κι εκείνος στα Ελληνοαλβανικά σύνορα ( Χαραυγή και Δρυμάδες ). Αν και θυμόμουν οτι δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα τον κάλεσα για χάρη σου στο τηλέφωνο. Μια χαρα νεράκι είχανε φίλε. Το μόνο του παράπονο? Δεν είχαν λέει θερμοσίφωνα στις Δρυμάδες! Τον ρώτησα και για τους ντόπιους... Οχι μόνο δεν ήταν εχθρικοί, αλλά τους βοηθούσαν κιόλας.
Ισως οι προσωπικές σου εμπειρίες δεν σε αφήνουν να πιστέψεις όλα αυτα. Όμως αν θέλεις , υπάρχουν και κάποιες φοβερές φωτογραφίες από εκεί πάνω με guest star κάποιους λαθρομετανάστες που συνελάμβαναν κάθε τόσο. Με χαρά να σου τις στείλω!
Για να μην κουράζω περισότερο... Αν λειτουργήσω όπως εσύ πρέπει να βγάλω άχρηστους τους Κορίνθιους (οι οποίοι δεν είναι καν ακρίτες) και τους Μυτιληνιούς. Πράγμα που δεν βρίσκω καθόλου σωστό. Σε κάθε περίπτωση φίλε, για το ότι εσύ κι εγώ δεν ειχαμε νερό δεν ειναι υπεύθυνοι οι ντόπιοι, αλλά αποκλειστικά και μόνο ο Ελληνικός Στρατός.
Κάτι τελευταίο. Όταν γράφω «δυνατοί ακρίτες, δυνατή Ελλάδα», εννοώ πως κάθε μορφή δραστηριότητας σε περιοχές των συνόρων βοηθά -έστω και λίγο- να ξεφύγουν από την ακινησία και την ερήμωση. Περίμενα απο έσενα τουλάχιστον να το κατανοήσεις. Ελπίζω ότι συμφωνείς πως το να υπάρχει «κίνηση» στις συνοριακές περιοχές, είναι καλύτερο απο το να υπάρχει μαρασμός. Με άλλα λόγια, εάν αντίστοιχα τα νησιά μας στα παράλια της Μικρασίας ήταν μαραζωμένα, θα ήταν αρκετά εύκολο να έχουν την τύχη των Ιμίων καποια στιγμή.
Αυτός είναι ο λόγος που θα χαιρέτιζα την εν λόγω τοπική προσπάθεια στις Φιλιάτες, ακόμα κι αν μου ήταν αντιπαθείς οι κάτοικοι.
|
Dr. Jung

|
|
Φίλε Νικόλα τον αριθμό των 10.000.000 αν τον διαιρέσεις με τον αριθμό 51 (νομοί της Ελλάδος) θα διαπιστώσεις ότι δεν αντιστοιχούν ούτε 200.000 κάτοικοι ανά νομό.
Δηλαδή αν αυξηθούν οι δραστηριότητες στην περιοχή νομίζεις θα λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα; Φυσικά και όχι. Οι περιοχές θα παραμείνουν έρημες, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι επιχείρημα υπερ της πατρίδος, γιατί σε πολλά κράτη της Ευρώπης συμβαίνει το ίδιο και δεν κινδύνευουν από τίποτα.
Το παράδειγμα με το νερό το ανέφερα ως συστατικό ήθους των κατοίκων της περιοχής, όχι για να μου γράψεις υδροφυσική μελέτη. Οι μοναδικοί τουρίστες της περιοχής είναι οι φαντάροι, αλλά σαν κρας-τεστ ακόμη και έτσι αποτυγχάνουν.
Η γειτονία με τους μουσουλμάνους μας φοβίζει διότι έχουμε μπαγλαμάδες "ήρωες":
Το 1980 η Τουρκία έκανε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου του Ιράν. Ιρανικά μαχητικά σηκώθηκαν, έριξαν προϊδοποιητικά πυρά και διέταξαν τους τούρκους να προσγειωθούν στο κοντινότερο ιρανικό αεροδρόμιο, αλλιώς θα τους κατέρριπταν. Οι τούρκοι υπάκουσαν.
Κατέσχεσαν τα αεροπλάνα, τα έβαψαν με τα χρώματα του Ιράν και έγιναν μέλος της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας. Οι τούρκοι πιλότοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μήνες σκληρών διαπραγματέυσεων.
Αυτή ήταν η ΠΡΩΤΗ και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου του Ιραν από τους τούρκους.
Έτσι ακριβώς γίνονται οι δουλειές αυτές. Αν ψάχνεις για ΕΧΘΡΟΥΣ κοίτα καλύτερα προς το εσωτερικό της χώρας. Τα περί ερήμωσης είναι δικαιολογίες εσωτερικής κατανάλωσης.
|
equinox
Member

|
|
Νομίζω οτι η έλλειψη νερού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις μονάδες και δεν συμβαίνει μόνο στις Φιλιάτες. Η λύση τέτοιων θεμάτων, είναι ευθύνη του Ελληνικού Στρατού και οχι των κατα τόπους δημάρχων. Αυτό είναι ένα γεγονός και όχι υδροφυσική μελέτη.
Προσωπικά συμφωνώ με το 2ο σκέλος της τοποθέτησης σου. Συμφωνώ επίσης σε ότι αφορά την υπογεννητικότητα. Όμως αυτά δεν έχουν σχέση έχουν με το θέμα.
|
Dr. Jung

|
|
Φιλαράκι ο πρόεδρος του χωριού έκλεισε την βάνα της δεξαμενής, γιατί συλλάβαμε έναν αλβανό που του πήγαινε ένα κοκόρι. Πιο απλά δεν μπορώ να το γράψω.
|
equinox
Member

|
|
Φίλε Placebo,
Σε κάθε περίπτωση η αποψή μου είναι ότι όταν υπηρετούμε στο στρατό ζητάμε απο τον στρατό τις ευθύνες για τέτοια ζητήματα.
Αυτό που έπρεπε να γίνει απο την μεριά της υπηρεσίας, ήταν να πάει ο διοικητής της μονάδας σου την ίδια μέρα και να του τρίξει τα δόντια του προεδρούλη, να ανοίξει το νερο και να μην ξανακλείσει. Οχι να αφήσει να περάσουν 3 ολόκληροι μήνες. Όμως αφενός η λειψυδρία είναι μέρος της σκληραγώγησης του στρατεύματος υποτίθεται (ετσι ισχυρίζονταν εκεί που υπηρέτησα!!!) και αφετέρου, συνήθως ο διοικητής ειναι μέσα στο κόλπο και ο ίδιος!
Είναι σωστό να χαρακτηρίζουμε ες αει τους κατοίκους κάποιων περιοχών εξ' αιτιας ορισμένων ανεγκέφαλων και της γενικής σαπίλας που διέπει το σύστημα?
Σε όλες σχεδόν τις μονάδες (παντού στην Ελλάδα) πολλοί ντόπιοι τους μισούν τους στρατιωτικούς, τους φαντάρους κλπ. Δεν εχεις ακούσει τίποτα εσυ? Εχεις την εντύπωση οτι συμβαίνουν μόνο στις Φιλιάτες αυτά?
Επίσης παράθεσα παραπάνω και μια θετική εμπειρία με ντόπιους απο συνοριακά φυλάκια στα ελληνοαλβανικά σύνορα σε κοντινή με την εν λόγω περιοχή. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ευτυχώς και η άλλη όψη (όπως σε όλα τα πράγματα) και κατά την γνώμη μου πρέπει να σταθούμε σε αυτήν και να την χαιρετίσουμε.
Διότι αν σταθούμε στην αρνητική, θα γεμίσουμε αρνητικά συναισθήματα για τους Θεσσαλονικιούς (υπάρχουν και Θεσσαλονικείς λαθρέμποροι), για τους Αθηναίους (υπάρχουν και Αθηναίοι λαθρέμποροι) και ούτω καθ' εξής. Με άλλα λόγια θα καταντήσουμε να αλληλομισιόμαστε όλοι ανα την επικράτεια μόνο και μόνο επειδή ορισμένοι έχουν διαλέξει να βγάζουν το ψωμί τους με παράνομο τρόπο.
Αν πάλι δεν θεωρείς κατάντια το να αλληλομισιόμαστε. Τότε πάω πάσσο. Σε αυτή την περίπτωση πάντα θα βρίσκουμε έναν λόγο να μισούμε αλλήλους.
|