IE IL IL /A\\\\ IS
Enthusiast

Reged: Mon
Loc: IG IR IE IE IC IE
|
|
Ποιός πολιτικός αρχηγός, πιστεύετε, βγήκε κερδισμένος από την τηλεοπτική αναμέτρησης ???
ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και μπαίνουμε στον έκτο και τελευταίο κύκλο ερωτημάτων Γενικές Πολιτικές εκτός των ενοτήτων που αναφέραμε προηγουμένως.
Ο κ. Παπαχελάς μπορεί να θέσει το ερώτημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγέννησης.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι ήσασταν ο πρώτος που έβγαλε μεγάλες διαφημίσεις στους δρόμους και πολλές διαφημίσεις και αναρωτιέμαι γιατί ένα Κόμμα το οποίο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει περίπου 1%, πώς μπορεί να βρει τους πόρους να κάνει μια τόσο μεγάλη και καλή καμπάνια και αναρωτιέμαι αν εσείς θα ήσασταν διατεθειμένος να δώσετε, δεν θα έλεγα εξηγήσεις, αλλά να παραθέσετε με ποιο τρόπο εν πάση περιπτώσει συλλέγονται τα χρήματα, γιατί σας έχω ακούσει παλαιότερα να μιλάτε γι’ αυτό το θέμα.
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Αυτό που λέτε «μεγάλες και πολλές διαφημίσεις» είναι ελάχιστες διαφημίσεις. Εκόστισαν 10.000 € όλες αυτές και τοποθετήθηκαν σε μια περίοδο που δεν τοποθετούσε κανείς διαφημίσεις, που αυτές οι θέσεις ήταν κενές. Κατά συνέπεια αν θέλατε κι εσείς να διαφημιστείτε, μπορούσατε με το ίδιο αντίτιμο να διαφημιστείτε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θα σκεφτώ μια διαφήμιση. Αλλά πέστε μου τώρα, ήθελα να σας ρωτήσω ποιος είναι ο λόγος που θέλετε να μπείτε σ’ αυτή την καμπάνια. Γιατί έχετε περάσει από τρία κόμματα στην πολιτική σας διαδρομή, τώρα κάνετε έναν αγώνα πολύ μοναχικό, να το πω έτσι. Μοιάζετε να έχετε το 1%. Γιατί το κάνετε και σε ποιον?
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Καταρχήν βιάζεσαι?
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ένα λεπτό να τελειώσω αν θέλετε.
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Συγγνώμη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κι αυτό που θέλω να σας πω είναι, εάν είχατε κάπου να δώσετε, να χαρίσετε αυτό το 1%, αν η χώρα ήταν σε μια κρίση, σε μια έλλειψη αυτοδυναμίας, πού θα το δίνατε;
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Να απαντήσω σε ολόκληρη την ερώτησή σας φυσικά. Μου λέτε για τρία κόμματα. Όπως ξέρετε εγώ έχω ξεκινήσει από το ΄74. Εξελέγην Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου ΄74 - ΄77. Απερροφήθη η Ένωση Κέντρου από το ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυσή της και υπήρξα Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2003.
Απεχώρησα από το ΠΑΣΟΚ διότι διαφώνησα, όχι μόνο εκείνη τη στιγμή. Διαφώνησα με αυτό που ονόμαζα «υπαρκτό εκσυγχρονισμό». Διαφώνησα με τα Ίμια, διαφώνησα με τη Μαδρίτη, διαφώνησα με τη διαχείριση του θέματος Οτσαλάν, διαφώνησα με μια σειρά αποφάσεων της τότε κυβέρνησης Σημίτη. Διαφώνησα δημόσια. Δεν διαφώνησα μόνο εγώ. Διαφώνησαν κι άλλοι συνάδελφοί μου την εποχή εκείνη.
Υπήρξα λοιπόν Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξα ποτέ Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πάντα η επιθυμία μου ήταν και είχα μια ταυτότητα. Είχα μια ιδιοπροσωπία. Έλεγα τα ίδια πράγματα.
M. ΧΟΥΚΛΗ: Ολοκληρώστε σας παρακαλώ.
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Και έλεγα τα ίδια πράγματα και αυτά εξακολουθώ να λέω και σήμερα.
M. ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Παπαθεμελή πρέπει να βάλετε μια τελεία. Λυπάμαι, αλλά πρέπει να σας διακόψω.
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Κατέληξα ότι οι μονάδες ?
M. ΧΟΥΚΛΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Παπαθεμελή. Έχει λήξει ο χρόνος.
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ... στην καλύτερη περίπτωση ακούγονται, αλλά δεν εισακούγονται.
M. ΧΟΥΚΛΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου να θέσει το ερώτημά του στον κ. Κώστα Καραμανλή.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με βάση όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο να έχουμε μια Βουλή πέντε κομμάτων είναι υπαρκτό. Παράλληλα έχουμε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος αν έχουμε πέντε κόμματα, δίνει πιο δύσκολα αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα και το κόμμα σας επίσης από τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τα ποσοστά του 2004.
Το ερώτημά μου είναι τι θα κάνετε αν δεν έχετε αυτοδυναμία την επόμενη ημέρα. Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου αλά γερμανικά, συνεργασία με το ΛΑΟΣ του πάλαι ποτέ Βουλευτής σας κ. Καρατζαφέρη;
M. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ή νέες εκλογές.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, πριν έρθω στο ερώτημά σας οφείλω μια διευκρίνιση. Δεν μπορεί να γίνεται παρανόηση σ’ αυτά που λέω. Εγώ δεν απεκάλεσα κανένα σπουδαστή και κανένα φοιτητή «ταραξία». Όμως εκείνοι οι οποίοι με κουκούλες καίνε την Αθήνα, σπάνε μαγαζιά, σπάνε αυτοκίνητα και πετάνε μολότοφ, αυτοί είναι και ταραξίες και παραβάτες του νόμου και παράνομοι. Το κλείνω αυτό.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας. Ακούστε κ. Χατζηνικολάου, είναι δεδομένο ότι οι αντικειμενικές συνθήκες για συνεργασίες δεν υπάρχουν. Καταρχήν να ξεκινήσω με την Αριστερά. Σέβομαι τις θέσεις της, αλλά οι πολιτικές διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Με το ΠΑΣΟΚ, πέραν του ότι ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, το γεγονός είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να στηρίξει ή αν θέλετε να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση ακόμα και στις πιο αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές ήταν για την οικονομία είτε για την παιδεία, ακόμα και για το άρθρο 16, όπου υπήρχε μια ελπίδα, μια πίστη λόγω παλαιότερα εκφρασμένων θέσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει κάποια συμπόρευση. Κατά συνέπεια ούτε εδώ υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.
Με το Κόμμα του κ. Καρατζαφέρη δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, γιατί δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα. Συνεπώς, οι αντικειμενικές συνθήκες δεν επιτρέπουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Εάν, λοιπόν, προκύψει μια Βουλή όπου δεν υπάρχει αυτοδυναμία, είναι περίπου αυτόματα δεδομένο ότι θα πάμε σε νέες εκλογές, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.
M. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω και θα ρωτήσω, οι νέες εκλογές σημαίνουν περιπέτεια, αν κανείς οδηγηθεί σε τόσο σύντομο χρόνο και πάλι στις κάλπες. Μήπως και η δική σας πλευρά δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας; Παράδειγμα λέω. Ζήτησε ο κ. Παπανδρέου πρόσφατα σύγκληση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των πυρκαγιών. Επίσης τον θυμούμαι το πρώτο διάστημα της θητείας σας να είναι συναινετικός σε μια σειρά από θέματα χωρίς δική σας ανταπόκριση.
M. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως βολεύει κι εσάς αυτή η πόλωση;
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Καθόλου κ. Χατζηνικολάου. Δεν είναι θέμα αν βολεύει κάποιον ή όχι. Εγώ ακούω την κριτική του κ. Παπανδρέου. Είναι συχνά οξεία, υπερβολική, διχαστική, πολωτική, αλλά είναι δικό του θέμα, δική του επιλογή. Εγώ έχω διαλέξει ένα διαφορετικό τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης και πόρευσης, που έχει κυρίως στόχευση την προστασία του ήπιου κλίματος, γιατί αυτό πιστεύω ότι βοηθάει τον τόπο.
Από κει και πέρα όμως σας παραθέτω αντικειμενικά τις υπάρχουσες συνθήκες και οι υπάρχουσες συνθήκες λένε ότι περιπτώσεις, πιθανότητες συνεργασίας δεν προκύπτουν. Άρα περίπου είναι αυτομάτως δεδομένο ότι το συνεπάγεται είναι νέες εκλογές. Δεν τις θέλω. Δεν τις επιθυμεί κανένας, όμως το κρίσιμο διακύβευμα που υπάρχει είναι, ο τόπος χρειάζεται αυτού του είδους τις διαδικασίες ή χρειάζεται μια κυβέρνηση, αυτή που θα εμπιστευθεί, που θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις τομές, στις αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ευαγγελάτε το ερώτημά σας στον κ. Παπανδρέου.
N. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τρεισήμισι χρόνια τώρα χαρακτηρίζετε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαϊκή. Ενδεικτικά αναφέρω, ζητήσατε πιεστικά την θέσπιση μεταξύ άλλων επιδόματος θέρμανσης, τη χορήγησή του και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Επίσης κατακεραυνώσατε την κυβέρνηση όταν εφάρμοσε πολιτική επιστράτευση απεργών. Τα ίδια ακριβώς έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όμως κ. Παπανδρέου με σας κορυφαίο Υπουργό. Τότε όμως δεν είχατε ούτε διαχωρίσει την θέση σας, ούτε καν διαμαρτυρηθεί, ούτε τα είχατε βρει αντιλαϊκά. Γιατί να πιστέψουμε ότι εάν εκλεγείτε πρωθυπουργός δεν θα αλλάξετε τη στάση σας;
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ είμαι πολύ περήφανος για το έργο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά είμαι και επίσης αρχηγός μιας νέας εποχής για το κίνημά μας. Έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα που μιλάμε για τη δίκαιη κοινωνία και όχι μόνο αυτό, αλλά ξεκίνησα τη θητεία μου ως αρχηγός της αντιπολίτευσης λέγοντας στη κυβέρνηση ότι, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ σε πάρα πολλά ζητήματα. Στην εξωτερική πολιτική, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στα θέματα της οικονομίας. Δεν υπήρξε καμία διάθεση απ’ αυτή τη κυβέρνηση για συνεργασία. Η αλαζονεία ήταν από τη δική της πλευρά, όχι από τη δική μου. Και ήμουν εγώ ο οποίος εξέφρασα και εκφράζω την αγανάκτηση πολλών πολιτών για την αδικία την κοινωνική, για τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, για τον κομματισμό, το οποίο αυτό εγώ θα βάλω τέλος. Εγώ θα βάλω τέλος στην αδικία την κοινωνική, μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου, μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά μιλάει για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Είμαι δεσμευμένος και έχω αποδείξει ότι στο παρελθόν εγώ τις δεσμεύσεις μου τις τηρώ.
Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα επιμείνω, γιατί ήσασταν κορυφαίος Υπουργός των Κυβερνήσεων που αυτά τα μέτρα που χαρακτηρίζετε σήμερα αντιλαϊκά τα θέσπισαν, θα πω ακόμα ότι λέτε για μια νέα εποχή και για συναίνεση. Θα σας θυμίσω πάλι, γιατί πολλοί σας καταλογίζουν ότι αλλάζετε γραμμή, ή ότι δεν είναι εύστοχες οι επιλογές, ότι στο άρθρο 16 για την αναθεώρηση του καθεστώτος για τα πανεπιστήμια αλλάξατε γραμμή, με την κυβέρνηση να έχει κάνει μια πρόταση?
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ολοκληρώστε το ερώτημά σας κ. Ευαγγελάτε. Ο κ. Παπανδρέου να απαντήσει παρακαλώ.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πολύ γενικόλογα μου τα είπατε κύριε Ευαγγελάτο. Εγώ είπα πολύ συγκεκριμένα ότι έχουμε πρόγραμμα το οποίο εμείς τηρούμε. Η Νέα Δημοκρατία ξέχασε το πρόγραμμά της το 2004 και έχασε το πρόγραμμά της το 2007. Ούτε καν υπάρχει πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς καταθέσαμε πρόγραμμα και γι’ αυτό είμαστε δεσμευμένοι και αυτό εγώ θα το τηρήσω.
Σε ό,τι αφορά την αποχώρησή μας από τη διαδικασία της Αναθεώρησης θέλω να σας θυμίσω ότι, δεν αποχωρήσαμε λόγω Άρθρου 16, αποχωρήσαμε λόγω Άρθρου 24. Την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης να περάσει με νοθεία - το ξανατονίζω - με νοθεία μέσα στην Ελληνική Βουλή την αλλαγή του Άρθρου 24. Και σύμπασα η αντιπολίτευση αντέδρασε. Ήμασταν δυστυχώς προφητικοί. Ήμασταν δυστυχώς προφητικοί για τις καταστροφές που θα έρχονταν. Γιατί αυτά δώσανε κίνητρα, κινήσανε προσδοκίες για καταπατητές και πιθανώς για εμπρηστές.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Λιάτσο το ερώτημά σας στην κα. Παπαρήγα.
ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Αγαπητή κυρία Παπαρήγα λέτε ότι ο Συνασπισμός είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της αστικής τάξης. Και κατηγορείτε τον κ. Αλαβάνο ότι στο βάθος του μυαλού του θέλει να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Αλαβάνος να γίνει Υπουργός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το στηρίζετε πάνω σε πληροφορίες, ή σας οδηγεί σ’ αυτή τη σκέψη το πολιτικό σας ένστικτο;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν ξέρω πού το βρήκατε αυτό το απόσπασμα, αυτό είναι δικό σας απόσπασμα, που περιέχει όμως ορισμένες αλήθειες. Θα απαντήσω ως εξής. Είναι δικό σας το απόσπασμα. Ποια είναι η ουσία του προβλήματος; Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν ενδιαφέρεται απλά να έχουν απώλειες τα δυο μεγάλα κόμματα, που σας λέω, η πολιτική τους από εδώ και εμπρός θα γίνει πολύ περισσότερο επικίνδυνη και φαίνεται και στα προγράμματά τους. Τα γράφουν στα προγράμματά τους.
Δεν ενδιαφερόμαστε λοιπόν απλώς να έχουν απώλειες, να έχουν λιγότερες κοινοβουλευτικές έδρες. Μας ενδιαφέρει απόλυτα να αποδυναμωθούν και ορισμένα ιδεολογήματά τους, ορισμένα συνθήματά τους, ορισμένες ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις, γιατί δεν μπορούμε βεβαίως να μιλήσουμε για αποδυνάμωση συνολικά της ιδεολογίας τους είναι κρίσιμο ζήτημα διότι, αν χάσουν μόνο έδρες και δεν αποδυναμώνονται στην πορεία τα επιχειρήματα και οι ιδέες που χρησιμοποιούν για να περνάνε την αντιλαϊκή πολιτική, τότε με μαθηματική ακρίβεια υπάρχει πιθανότητα, δεν είναι σίγουρο αλλά υπάρχει πιθανότητα, τα επόμενα χρόνια ακόμα και αν έχουν τώρα απώλειες να ανακτήσουν τις απώλειες και δεν είναι η πρώτη φορά που ο δικομματισμός μειώθηκε, ’96 και ξαναεπέστρεψε και όχι μόνο να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, πάνω στην απογοήτευση να κερδίσουν πολύ περισσότερα.
Η κριτική που γίνεται λοιπόν στον Συνασπισμό έχει να κάνει με τον ρόλο που παίζει στην άμβλυνση της συνείδησης της ουσιαστικής πάλης κατά του δικομματισμού. Όλα τα άλλα, πολλά που είπατε δεν ισχύουν. Και μίλησα για τον παγκόσμιο οπορτουνισμό.
ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Έχετε δώσει μεγάλους αγώνες και σας τιμά αυτό το πράγμα. Θέλω να σας πω, αν θεωρείτε τον Συνασπισμό αριστερό κόμμα με διαφορές με σας. Αν το θεωρείτε αριστερό κόμμα, γιατί δεν συντάσσεστε μαζί με τον Συνασπισμό σε κινητοποιήσεις, αντιπολεμικές για παράδειγμα, σε συνεργασίες με Δήμους, ή σε συνεργασία για τις εκλογές όπως ζητάει ο κ. Αλαβάνος;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κύριε Λιάτσο, κριτήριο για μας είναι, όχι να κρίνουμε ένα κόμμα με τον εαυτό του, ή με τον εαυτό μας, αλλά πριν απ’ όλα να κρίνουμε το κάθε κόμμα και εκεί κρινόμαστε εμείς, αν αντιστρατεύεται τη στρατηγική να το πω έτσι, τη σύγχρονη στρατηγική που λέγεται, απελευθέρωση αγοράς, ελεύθερη οικονομία, ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών εργατικού δυναμικού και αν αντιστρατεύεται το σύστημα της δικομματικής συναλλαγής που μετατρέπει το λαό σε διαιτητή ενός καβγά ανάμεσα στα δυο κόμματα, που αυτός ο καβγάς συντηρεί και ενισχύει αυτό το σύστημα. Αυτό είναι που κρίνουμε.
Εμείς λοιπόν θεωρούμε ανεξάρτητα τι θεωρεί ο Συνασπισμός για τον εαυτό του, ότι η πολιτική του Συνασπισμού δεν είναι καθαρή, όχι μόνο απέναντι στο δικομματισμό, αλλά δεν είναι καθαρή ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας, διότι ο ριζοσπαστισμός κρίνεται από τη θέση που έχει στο πεδίο της οικονομίας.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε πολύ τη Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.
Κυρία Όλγα Τρέμη το ερώτημά σας παρακαλώ στο Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Αλαβάνε, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, 48%, μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του Συνασπισμού επίσης 37% λένε «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα.
Τι σας κάνει εσάς να αγνοείτε μια τάση που καταγράφεται και στο δικό σας το κόμμα, όταν την ίδια στιγμή ο κ. Παπανδρέου έχει πει ότι είναι ανοιχτός στις προτάσεις των κομμάτων της άλλης Αριστεράς; Αυτό έχει να κάνει με καθαρά πολιτική σας επιλογή ή είναι προεκλογικό τρικ για να μη σας φύγουν ψήφοι προς τη Χαριλάου Τρικούπη;
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Πού να πρωταπαντήσω τώρα. Σε σχέση με αυτά που είπε η κα Παπαρήγα και υποθέτω ότι στρέφονται ενάντια στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα πω ότι μέχρι την επόμενη Κυριακή και μετά την επόμενη Κυριακή θα μείνω σταθερός στη θέση που έχω, ότι αν το Κομμουνιστικό Κόμμα, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος πιστεύει ότι πρέπει να προβάλλει αυτά που διαιρούν την Αριστερά εμείς και εγώ προσωπικά θα προβάλλω αυτά που ενώνουν. Δεν έχω άλλο χρόνο να πω κάτι άλλο.
Στο ερώτημά σας κα Τρέμη: Θέλω να πω ότι ναι, όντως έρχεται πολύ το θέμα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη συζήτηση, γιατί; Γιατί αυτό το μικρό κόμμα, κατά τη γνώμη μου, σε μερικά ζητήματα είναι πλειοψηφική δύναμη, σε πολιτικά ζητήματα.
Στο θέμα του δημόσιου Πανεπιστημίου: Ενάντια στα δύο κόμματα: Πλειοψηφία. Στο θέμα διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας που πρώτοι το θέσαμε: Πλειοψηφία. Στο θέμα του περιβάλλοντος που το θέταμε όταν οι άλλοι μιλούσαν για ομόλογα: Πλειοψηφία. Αλλά από εκεί και πέρα εμείς είμαστε ένα κόμμα συνεργασίας. Εδώ εκπροσωπώ και το ΔΗΚΚΙ που ήταν την άλλη φορά στο πάνελ της συζήτησης. Με διαφωνία του κ. Τσοβόλα, αλλά δεν είναι οι Πρόεδροι τα κόμματα.
Είμαστε μια συνεργασία εμείς και έχουμε ένα κοινό Πρόγραμμα. Δεν ήρθα εγώ να εκφράσω απλά το Πρόγραμμα του δικού μου κόμματος που είμαι Πρόεδρος. Το κοινό Πρόγραμμα. Αυτό το κοινό Πρόγραμμα έχει μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε διαφορετική όχθη με το ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Παιδείας, σε διαφορετική όχθη στο θέμα του Ευρωσυντάγματος, σε διαφορετική όχθη στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλα.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Αφού αρνείστε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, τι απαντάτε στον Πρωθυπουργό ο οποίος χθες είπε ότι «δεν είναι ώρα για αρνητική ψήφο διότι η άρνηση οδηγεί σε αδιέξοδα». Και για όποιον δεν το κατάλαβε το είπε και πριν από λίγο. Είπε ότι «αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία τότε θα έχουμε νέες εκλογές».
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Κατ’ αρχήν δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε με αυτούς που ρωτήσατε, μια ευρύτερη πολιτική συνεργασία γιατί είμαστε σε άλλες όχθες. Αν δείτε τη Βουλή που πέρασε τα 3,5 χρόνια το κόμμα της αντιπολίτευσης που πολιορκούσε όλα τα άλλα κόμματα συνεχώς με προτάσεις, Πακιστανοί, υποκλοπές, ελάχιστο εισόδημα, εξεταστικές επιτροπές, επιστρατεύσεις, το κόμμα που πολιορκούσε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με προτάσεις ήταν το θέμα της συνεργασίας.
Λέει ο κ. Πρωθυπουργός ότι είναι αδιέξοδο η αρνητική ψήφος. Όχι. Ας χαρούμε πια. Δεν έχουμε εκλογές και φάνηκε και από τη σημερινή συζήτηση, που η πόλωση η τεχνητή ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα πίεζαν την Αριστερά. Όχι. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή είναι σε φόβο θα έλεγα, σε ανησυχία, σε πανικό τα δύο μεγάλα κόμματα, κατά πόσο θα έρθει πρώτο το καθένα απ’ αυτούς και κατά πόσο θα έχει αυτοδυναμία. Ας αλλάξουμε το τοπίο. Μπορούμε.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε.
Τα δύο τελευταία ερωτήματα της βραδιάς θα θέσει η κα Έλλη Στάη στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη.
Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Καρατζαφέρη ήρθε η δική σας ώρα να μας πείτε με ποιους θα συνεργαστείτε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Ήδη αποκλείστηκε η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Καραμανλής σας θεωρεί ακραίο, δε σας θέλει σε συνεργασία. Υπάρχει ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ αν εκείνο σας θέλει; Μη μας πείτε σας παρακαλώ μόνο ότι θα συνεργαστείτε με κυβέρνηση προσωπικοτήτων, γιατί και αυτές τις προσωπικότητες τις ορίζουν κόμματα.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Κυρία Έλλη Στάη, ξέρετε εμείς οι αυτοδημιούργητοι που ανεβήκαμε με δάκρυα με ιδρώτα και με αίμα, έχουμε μάθει κάτι χρυσούς κανόνες που δεν τους έμαθαν τα παιδιά με τα σατέν, τις γαλλίδες νταντάδες και το πιάνο. Και ένας από τους χρυσούς κανόνες λέει «ποτέ να μη λες ποτέ».
Εν πάση περιπτώσει εγώ πιστεύω ότι θα μιλήσει πρώτα η κάλπη και μετά θα γίνει ένας δεύτερος γύρος κουβέντας αναγκαστικά. Ο Παύλος Μπακογιάννης ο οποίος δολοφονήθηκε από τους εξτρεμιστές της 17Ν έλεγε μια φράση: «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Πιστεύω αυτή τη φράση να μην την ξεχνάει ο κ. Καραμανλής διότι περί αυτού πρόκειται, απ’ ότι λένε όλες οι δημοσκοπήσεις προηγείται ο κ. Καραμανλής εκτός απροόπτου και απροβλέπτου.
Εμείς όμως πιστεύουμε ότι είναι χαμένη ψήφος κάθε ψήφος αλαζονείας. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι το φυτώριο της διαφθοράς. Το ζήσαμε σε πολλές περιόδους. Το ζήσαμε με το χρηματιστήριο. Το ζήσαμε με τα ομόλογα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας περισσότερος έλεγχος.
Χαίρομαι που δέχτηκε σήμερα το πάνελ ότι υπάρχει αναγκαιότητα για πεντακομματική βουλή. Γιατί με τέσσερα κόμματα δεν αλλάζει τίποτα. Χρειαζόμαστε όλοι. Και επιτρέψτε μου να πιστώσω στην προσπάθεια του κόμματος ότι εμείς είμαστε αυτοί που αλλάξαμε τους κανόνες του παιχνιδιού και δε μιλάμε ποιος θα είναι ο πρώτος, αλλά αν θα κάνει αυτοδυναμία ο πρώτος.
Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ζητήσω να μου διευκρινίσετε ποιους εννοείτε όταν μιλάτε για σατέν, γαλλίδες νταντάδες και πιάνο; Και αυτό, αλλά και κάτι ακόμα να μου ξεκαθαρίσετε γιατί αφήνετε πάρα πολλά πράγματα ασαφή όλο αυτό το διάστημα. Κατηγορείτε πολύ συχνά τη Νέα Δημοκρατία ότι εξαγοράζει στελέχη σας. Αφήνετε αυτή την κατηγορία στον αέρα και δε μας φέρνετε αποδείξεις. Μήπως ήρθε τώρα η ώρα να μας απαντήσετε και σε αυτό ξεκάθαρα;
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Εγώ δεν έχω πει ποτέ για εξαγορά. Μιλάω για μια πίεση η οποία πίεση μερικές φορές είναι ιδιαίτερα πιεστική. Το ακούω σαν σενάρια που εκπέμπονται μέσα από τη Ρηγίλλης ότι αν φτάσουμε τους 148 δε θα συνεργαστούμε, αλλά θα πάρουμε. Δε νομίζω ότι το 2007 μπορεί να είναι 1965 για όνομα του Θεού, κάποια βήματα πρέπει να έχουμε κάνει προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια συμπεριφορά ενός ηθικού κανόνα. Και δεν το βλέπω αυτό σήμερα όσο θα έπρεπε να είναι από εκείνον που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη να δείχνει αυτό τον ηθικό κανόνα. Έχουμε δει πολλά σε αυτές τις εκλογές και πιστεύω ότι θα δούμε κι άλλα μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου που είναι την άλλη Παρασκευή. Εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο σε όποιον δε φοβάται το διάλογο και προτείνουμε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων αν χρειαστεί που δε νομίζω ότι θα χρειαστεί. Εκτός και αν φοβόμαστε να βάλουμε τους καταξιωμένους στην κοινωνία να είναι σε εκείνες τις θέσεις ευθύνης που ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα 35 ολόκληρα χρόνια.
Το κλείσιμο των πολιτικών αρχηγών
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Καρατζαφέρη ευχαριστούμε πολύ. Η διαδικασία υποβολής ερωτημάτων από τους δημοσιογράφους και απαντήσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ολοκληρωθεί. Πλησιάζουμε πλέον προς το τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Θα ακούσουμε τώρα τις δηλώσεις διάρκειας δύο λεπτών που θα κάνει κάθε πολιτικός αρχηγός χωρίς να προηγηθεί ερώτημα. Και θα ξεκινήσουμε αντίστροφα από τη δύναμη των κομμάτων.
Τον λόγο έχει ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης.
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Εμείς είμαστε ένα νέο κόμμα η Δημοκρατική Αναγέννηση. Ανήκουμε πολιτικά στον κεντρώο χώρο. Κοινωνικά όμως ως χριστιανοί είμαστε πέρα απ’ τον κάθε λογής κοινωνικό αριστερισμό και προοδευτισμό.
Ο κ. Παπαχελάς μας μέτρησε προηγουμένως ετεροχρονισμένα στη 1 μονάδα. Προφανώς αγνοεί μετρήσεις στον επιτρεπόμενο χρόνο οι οποίες μας έφτασαν στο 1,8% και στο 2,3%. Σε κάθε περίπτωση εμείς συγκροτούμεθα από ομάδες και στελέχη που φυσικά προέρχονται από διαφόρους πολιτικούς χώρους.
Μαζί μας είναι η Χριστιανική Δημοκρατία, κίνημα της χριστιανικής αριστεράς με ιστορία. Μαζί μας είναι πάρα πολλά στελέχη του ΔΗΚΚΙ. Μαζί μας είναι στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία. Μαζί μας είναι επίσης στελέχη από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη τα οποία έχουν προσχωρήσει προσφάτως για λόγους τους οποίους απεκάλυψαν δημόσια.
Σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε ότι θα συσπειρώσουμε και θα εκφράσουμε τις δυνάμεις της αναγέννησης του δημόσιου βίου. Θέλουμε να βγούμε από το τέλμα. Να υπερνικήσουμε την παρακμή, τη φθορά και τη διαφθορά. Να ξαναφέρουμε τον κόσμο στην πολιτική. Να εμπνεύσουμε στους νέους την ελπίδα και το όραμα για μια Ελλάδα δικαιοσύνης, αγάπης και ελευθερίας.
Σε ότι μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε οι φόβοι των πολιτών να είναι ισχυρότεροι απ’ τις ελπίδες τους. Απορρίπτουμε μια κουρασμένη Ελλάδα που ψάχνει αφορμές συνθηκολόγησης. Πιστεύουμε σε μια δυνατή και δημιουργική Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε όλοι μαζί το μέλλον αυτού του τόπου.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Σας ευχαριστούμε ο κ. Παπαθεμελή. Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Είχα κατά νου να πω άλλα πράγματα, αλλά μετά την επίσκεψη σήμερα στις Σέρρες όπου με έπιασε η κυρία Μαρίτσα, η οποία έχει ένα παιδί 18 ετών φοιτητή που έχει κατρακυλήσει στην ηρωίνη και η οποία μου είπε «Πρόεδρε, κάνε κάτι. Πήγα στον ΟΚΑΝΑ και μου είπαν 6 χρόνια να περιμένω για το παιδί μου. Σε 6 χρόνια θα έχει πεθάνει το παιδί».
Και πολύ φοβούμαι λοιπόν ότι κάποιοι δεν κάνανε σωστά τη δουλειά τους σε κανέναν ευαίσθητο τομέα. Είναι πολύς ο χρόνος για 6 χρόνια. Και κάποιοι πρέπει να απολογηθούν γιατί δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα παιδιά τα οποία είναι θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.
33 χρόνια έχετε την ίδια σύνθεση, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Συνασπισμό. Εάν είστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα, συνεχίστε να ψηφίζετε αυτούς. Αν όμως πιστεύετε ότι κάθε χρόνο στριμώχνεστε λίγο περισσότερο, εάν διαπιστώνετε ότι κάθε χρόνο η ζωή σας γίνεται χειρότερη, τότε εμείς είμαστε η νέα πρόταση.
Είμαστε αυτοί οι οποίοι διεμβολίσαμε και θέλουμε με την ψήφο σας να διεμβολίσουμε πλήρως το διπολισμό, να αλλάξουν πλέον αυτές οι αλαζονικές κυβερνήσεις των 165 βουλευτών που δεν μπορούν να φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Που όπως είπα και πριν είναι άνδρο της διαφθοράς. Και ζήσαμε τη διαφθορά με το χρηματιστήριο, ζούμε τη διαφθορά τώρα με τα ομόλογα, χωρίς ποτέ κανείς να πηγαίνει μέσα στη φυλακή.
Εάν θέλετε λοιπόν κάτι καινούργιο, είμαστε εμείς. Το σύνθημά μας είναι «όλους εμάς ενώνει η Ελλάς» και μέσα στο κίνημά μας θα βρει ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά κομματικά εφαλτήρια. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, γιατί εμείς μέσα απ’ τη σύνθεση βγάζουμε τον τελικό λόγο. Προσπαθούμε. Δεν είμαστε μέσα. Ξέρουμε ότι μας λείπει μία ψήφος και θα τη διεκδικήσουμε απ’ τη μια άκρη της Ελλάδος ως την άλλη. Απ’ την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.
Θα τρέξουμε σκληρά και οι συνεργάτες μου και εγώ, για να βρούμε αυτή τη μία ψήφο, να μας βάλει μέσα, ούτως ώστε μαζί να ενώσουμε τις γροθιές μας και να δώσουμε μια γροθιά στο πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε κ. Καρατζαφέρη.
Σειρά έχει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Νομίζω, ότι έχουμε προχωρήσει σ’ αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο. Υπήρξαν και εβδομάδες, μήνες ίσως προηγούμενα επαφής με τον κόσμο. Θα έλεγα, ότι κάνει λάθος κανείς αν νομίζει, ότι είναι μόνο ο ρόλος. Ο ρόλος ενός Πολιτικού, ο οποίος με ξύλινο τρόπο μεταφέρει τις ιδέες του.
Στην πραγματικότητα γράφουμε ένα ημερολόγιο, τουλάχιστον εγώ γράφω ένα ημερολόγιο από τις περιοδείες μου. Δεν μπορώ να ξεχάσω στη Σάμο τον μετανάστη γιατρό από το Αφγανιστάν, που ήταν έτοιμοι να τον γυρίσουν πίσω. Δεν μπορώ να ξεχάσω προχθές στην Καρδίτσα δεκάδες νεαρές κοπέλες, υπαλλήλους Σούπερ Μάρκετ, οι οποίες όλες εν χορώ μου είπαν, ότι "στην Καρδίτσα" και που φοβάμαι και στην υπόλοιπη Ελλάδα "χρειάζεται σημείωμα Βουλευτή προκειμένου να προσληφθείς στο Σούπερ Μάρκετ".
Δεν μπορώ να ξεχάσω στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας αυτή τη συμπαθητική κοπέλα 30 ετών, η οποία ήταν έγκυος, η οποία δούλευε με το πρόγραμμα STAGE, η οποία δεν είχε ασφάλιση, η οποία ήταν νοσοκόμος επί 7 ώρες και η οποία έπαιρνε 400,00 € το μήνα.
Δεν μπορώ να ξεχάσω στο Ηράκλειο ,που πηγαίνω συχνότερα ίσως επειδή είμαι και υποψήφιος δύο νεαρά παιδιά, ένα ζευγάρι, οι οποίοι μου λένε να βάλω κάθε φορά το θέμα να ανοίξει ΟΚΑΝΑ στο Ηράκλειο, "διότι πρέπει να πηγαίνουμε στα Χανιά για να έχουμε τις υπηρεσίες τους".
Δεν μπορώ να ξεχάσω τις υπαλλήλους τις νεαρές και τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας που είναι ενοικιαζόμενοι. Για να πληρώνει μικρότερο μισθό η Εθνική Τράπεζα τις νοικιάζει από άλλες εταιρείες σαν να είναι ποδήλατα και σαν να είναι μοτοσικλέτες.
Δεν μπορώ να ξεχάσω στους δασοπυροσβέστες τους οποίους βλέπω να είναι έκτακτοι υπάλληλοι, όπως είναι συμβασιούχοι πάρα πολλοί και να έχουν πλαστικά γυαλιά που καίγονται στις πυρκαγιές.
Η νεολαία μπορεί να μπει στη ζωή, μπήκε με το άρθρο 16, μπαίνει με τους blockers, μπήκε με την Ανοιχτή Πόλη και μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ.
Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η κα Αλέκα Παπαρήγα έχει το λόγο.
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Απευθύνομαι σ’ εκείνους που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα και αναζητούν μια ασφάλεια, θα έλεγα, στην εναλλακτική τους λύση που θα τονώσει και θα δυναμώσει τη δράση.
Μας ξέρετε, δεν είμαστε άγνωστοι. Ξέρετε τις θέσεις μας, δεν έχουμε μισόλογα, δεν κρύβουμε θέσεις και τις θέσεις μας για το σήμερα και τις θέσεις μας για το αύριο, την προοπτική του Σοσιαλισμού, τη λαϊκή εξουσία. Δεν λέμε άλλα τη Δευτέρα και άλλα την Τρίτη, μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Νομίζω, ότι διαθέτουμε σταθερή μαχητικότητα και αντέχουμε και έχουμε πείρα στις δυσκολίες.
Ξέρετε έτσι μέχρι που μπορείτε να πάτε μ’ εμάς και πού μπορείτε να διαχωριστείτε και να κρατήσετε την αυτοτέλειά σας. Άλλωστε η ψήφος δεν σημαίνει προσχώρηση σε μια ιδεολογία, σε ένα κόμμα. Στη συγκεκριμένη φάση είναι ψήφος θέσης κατά του δίδυμου της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κατά της μοιρολατρίας και της λογικής των μονοδρόμων, που σε οδηγούν να διαλέγεις ανάμεσα σε δύο ίδια κόμματα και να μην μπορείς να δεις ή να διαλέξεις ή να παλέψεις για τη διέξοδο που θέλεις.
Σας διαβεβαιώ για ένα πράγμα, όσο πιο ψηλά είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τόσο λιγότερους πανηγυρισμούς θα κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Θα πρυτανεύσει το δέος να τα καταφέρουμε να εκφράσουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν και διαφωνίες μαζί μας, ενδεχομένως για πρώτη φορά κάνουν αυτή την απόπειρα και δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Αλλά θέτουμε και ένα άλλο ζήτημα. Η πολιτική συμμαχιών που υπερασπίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι πολιτική ανοιχτών θυρών, δεν είναι πολιτική του μικροκόσμου και της προσωρινότητας. Όσο απεγκλωβίζονται ριζοσπαστικές δυνάμεις, τόσο θα προωθείται και η πολιτική συμμαχιών που δεν θα περιορίζεται σε κάποια άμεσα μόνο κέρδη, αλλά θα κοιτάζει και προς το μέλλον.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστούμε την κα Παπαρήγα.
Σειρά έχει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φίλες και φίλοι, παραδώσαμε το 2004 μια Ελλάδα ολυμπιακή. Περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία να χτίσει πάνω σε αυτή την Ελλάδα, ή έστω να διορθώσει τα δικά μας λάθη.
Σήμερα, αντί να μιλάμε για νέα επιτεύγματα, μιλάμε για τη μεγαλύτερη καταστροφή της μεταπολεμικής περιόδου της Ελλάδας. Μιλάμε για τη συγκάλυψη πρωτοφανών σκανδάλων, μιλάμε για την ψαλίδα και την ανισότητα, την κοινωνική αδικία. Μιλάμε για τις γαλάζιες συνεντεύξεις, που υπονομεύουν την αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων, της νεολαίας μας. Μιλάμε για τη βία και την αλαζονεία, τα ΜΑΤ αντί για την ουσιαστική διαδικασία διαλόγου.
Ρωτώ τη μέση οικογένεια, του ενός και των δύο παιδιών, αντέχει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, μια πολιτική που αφήνει αυτές τις οικογένειες με 1.000 ή 1.500 ευρώ ή ακόμα και 2.000 μέσα σε μια ακρίβεια;
Υπάρχουν άλλοι δρόμοι, δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Κι εγώ ζητώ να πάμε μαζί σε μια επιλογή ελπίδας, ευθύνης, ασφάλειας και προοπτικής. Ζητώ να μου δώσετε την ευκαιρία όχι να αποδείξω ότι είμαι καλύτερος, αυτό ίσως είναι εύκολο, αλλά ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί. Ότι υπηρετούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της προσφοράς, όπως έχει κάνει η παράδοση η δικιά μας όλα αυτά τα χρόνια και η οικογένειά μου επίσης.
Και θέλω στο τέλος της θητείας μου να μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να πω με ειλικρίνεια ότι "μαζί ξεφύγαμε από το παρελθόν και αλλάξαμε την Ελλάδα".
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Σας ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Κι έχει το λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προς τα μπρος. Δεν ολοκληρώθηκαν όμως όλα, είμαστε στη μέση ενός δύσκολου, ανηφορικού δρόμου ως τόπος, και πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα μπρος με μεγαλύτερη ακόμα αποφασιστικότητα.
Κανείς δε λέει ότι είμαστε αλάνθαστοι. Ο τελευταίος θα ήμουν εγώ. Όποιος δρα και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, θα κάνει και λάθη, θα έχει και αδυναμίες. Όμως, παρήχθη έργο, μπήκαν πολλά πράγματα που ήταν σε κρίση σε μια ρότα.
Μου δίνει αισιοδοξία το γεγονός ότι μέσα από αυτή την πρόσφατη τραγωδία που ζήσαμε αναδείχθηκαν και θετικά μηνύματα. Το πρώτο είναι η έντονη κοινωνική αλληλεγγύη και το δεύτερο είναι αυτός ο νέος πατριωτισμός των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν προχωρήσουμε προς τα μπρος, ενωμένοι.
Γι αυτό, σε αυτή την περίοδο, θα αποφύγω να μπω σε αντιπαράθεση οξεία και πολωτική. Πιστεύω ότι οι πολώσεις, οι εύκολες εντάσεις, οι αφορισμοί στην πολιτική, έχουν βλάψει διαχρονικά και μπορεί να βλάψουν πάλι τον τόπο. Εμείς θα επιμείνουμε στη διατήρηση του ήπιου κλίματος και θα κάνουμε με ειλικρίνεια τις προτάσεις προς τον ελληνικό λαό.
Η πραγματικότητα είναι όπως ειπώθηκε πριν από λίγο: Περιθώρια συνεργασιών δεν υπάρχουν και το ερώτημα είναι "θα υπάρχει κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να προχωρήσει τις αναγκαίες τομές, τις αναγκαίες αλλαγές, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει ο τόπος μας ανταγωνιστικός";
Εγώ πιστεύω ότι εκεί είναι το μεγάλο διακύβευμα. Χρειάζονται αλλαγές σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτή είναι η αλήθεια και θέλω να πω στους Έλληνες πολίτες ότι αν με εμπιστευθούν αυτή είναι η απόφασή μου: Να κινηθούμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Σας ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Κυρία Χούκλη παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα 75 θύματα.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Καρατζαφέρη, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι και το δικό σας κόμμα και όλα τα κόμματα συμφώνησαν σε μία συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία τηρήσαμε θεωρώ με ευλάβεια όλοι. Όλοι συμβάλλαμε στο να διεξαχθεί μια τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικού πολιτισμού.
Σας ευχαριστώ πολύ θερμά όλους, οι κρίσεις βεβαίως ανήκουν σε σας. Ελπίζουμε να βρήκατε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αυτή την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κώστα Καραμανλή.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ κα Χούκλη.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Τη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας την κα Αλέκα Παπαρήγα.
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ευχαριστώ.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Αλέκο Αλαβάνο.
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ευχαριστούμε.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ τον κ. Καρατζαφέρη.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγέννησης τον κ. Παπαθεμελή.
Σ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους, τον Αλέξη Παπαχελά, το Νίκο Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε εμείς για την ευγένειά σας κα Χούκλη.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Το Νίκο Ευαγγελάτο, τον Αιμίλιο Λιάτσο, την Όλγα Τρέμη.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και την Έλλη Στάη. Καλό σας βράδυ.
Edited by IE IL IL /A\\\\ IS (Sun Sep 09 2007 01:48 PM)
|
Dr. Jung
Παραψυχολόγος, πνευματιστής, οστρακοσκόπος, πελματομάντης

Reged: Fri
Loc: Laboratorium
|
|
O Κόκκαλης στα σίγουρα.
--------------------
|
IE IL IL /A\\\\ IS
Enthusiast