Eva-Redi
zizani with a twist

Reged: Wed
Loc: Adelaide, South Australia
|
|
Η Αρετή στον Άδη
Έτσι όπως παίζουν τα παιδιά στα δώδεκα τους χρόνια Πέφτουν, χτυπούν τα γόνατα, κυλιούνται μες τα χιόνια Κι όλο φωνάζουν και γελούν, δεν έχουν σιωπή Έτσι δεν έπαιξε ποτέ η δόλια η Αρετή Μαύρη αρρώστια τη χτυπά, τη θέλει ο Χάρος νύφη Το λένε και οι τρείς γιατροί, με βάρος μες τα στήθη Πως δεν υπάρχει γιατρειά, μήτε κάποιο βοτάνι Και σαν περάσουν μήνες τρεις η κόρη θ' αποθάνει Τ' ακούει η μάνα της αυτό και πέφτει του θανάτου Στην Αρετούλα πώς να πεί ετούτο το μαντάτο; Παν τα χρυσά της τα μαλλιά, τα γαλανά της μάτια Το Χάρο παίρνει για γαμπρό στου Άδη τα παλάτια Αργά κινεί στο τόπο της, και πιο αργά στο σπίτι Οπού με λύπη τραγουδά μελαχρινό σπουργίτι «Κρίμα Αρετή ο πόνος σου, κρίμα το βάσανο σου Το νυφικό φουστάνι σου να ναι το σάβανο σου» Σαν τηνε βλέπει η Αρετή ευθύς την αγκαλιάζει Με βλέμμα ανυποψίαστο στα μάτια την κοιτάζει Η μάνα λιποψύχησε και στου ματιού την άκρη Σαν της ψυχής της κάτοπτρο, γεννιέται μαύρο δάκρυ «Μάνα προς τι τα δάκρυα ; Τι να σε τυραννάει; Πες τα σε με, την Αρετή, σε με που σε πονάει Κλαις μήπως για τα αδέρφια σου που στους πολέμους τρέχουν Η μήπως κλαις για τις σοδιές που προκοπή δεν έχουν; Αν τάχα κλαις για τις σοδιές, ο πάγος τώρα λιώνει Μάρτης ζυγώνει τώρα δα, ο Φλέβαρος τελειώνει Κι αν κλαις για τα αδέρφια σου, σιμά θα σου μιλήσουν Τελείωσε ο πόλεμος, σύντομα θα γυρίσουν» «Δεν κλαίω μήτε γι' αδερφούς, μήτε για τις σοδειές μας Μα κλαίω για σένα Αρετή, τις τύχες τις δικές μας Κλαίω για τις πλεξούδες σου που δε θα ξαναπλέξω Που πιάνοντας το χέρι σου δε θα ξαναχορέψω» «Μήπως θάνατος σου 'ρχεται , και θες να σε φροντίσω; Να βάλω και τα μαύρα μου, να σε νεκροφιλήσω; Για κάποιο μαύρο ριζικό μου γνέφει να πεθάνω Μ' όλη την ομορφάδα μου, στην άνοιξη μου απάνω;» «Μήτε σε με θανατικό έχει ο θεός χαρίσει, μήτε και σένα ριζικό τέτοιο σου έχει ορίσει. Αλλά σου βρήκαμε γαμπρό, που ήρθε από τα ξένα Και σε τρεις μήνες θα ναι δω για να ζητήσει εσένα» Και σαν περνούνε μήνες τρεις και ενενήντα ημέρες Ντύνετ' ο Χάρος πρίγκιπας, και κάνει τ' άστρα βέρες Κάνει το σύννεφο άλογο και το βουνό σαμάρι Και καβαλάρης τρέχοντας πηγαίνει να την πάρει Και ερωτεύεται η Αρετή τα μακριά μαλλιά του Το ανάστημα του το ψηλό, κι όλη την ομορφιά του Πηγαίνει ο νέος σπίτι της για να τηνε ζητήσει Αρνείται όμως ο κύρης της το γάμο να ευλογήσει Σαν πέρασε τα απόγευμα, σαν ήρθε πλέον η νύχτα Ακούγεται σαν σύνθημα του πρίγκιπα η σφυρίχτρα Που έρχεται το χάραμα την Aρετή να κλέψει Την ανεβάζει στ άλογο, και δίνει μια να τρέξει Και σαν περνούν ώρες πολλές, ο νέος μιλιά δεν βγάνει Και την μικρή την Αρετή η αγωνία την πιάνει. «Άντρα μου, ποια η χώρα σου, ο τόπος ο δικός σου; Που είν΄οι υπηρέτες σου, που 'ν' το βασίλειο σου;» «Εκεί που ο ήλιος δεν περνά, και δεν κυλάει ο χρόνος Μα το σκοτάδι κυβερνά και βασιλεύει ο πόνος. Εκεί που αν με γνώριζες ποτέ σου δε θα ρχόσουν Δεν είμαι πρίγκιπας εγώ, μονάχα ο θάνατος σου» «Κρίμα μεγάλ' ο πόνος μου, κρίμα το βάσανο μου το νυφικό μου φόρεμα να 'ναι το σάβανο μου Πάει όλη η ομορφάδα μου, και τη ζωή μου χάνω Άδικα όπως στερήθηκα τον κόσμο των επάνω»
-------------------- Βρήκες ακατάλληλη στιγμή να με ανταμώσεις. Eγώ δεν έχω τίποτα, πάλι σου το θυμίζω. Mια καρδια μου έμεινε ♥ παρ’την, σου την χαρίζω. Δεν έχω όνειρο, ούτε φτερά για να πετάξω ...
|
Eva-Redi
zizani with a twist

Reged: Wed
Loc: Adelaide, South Australia
|
|
ΑΡΕΤH - Αρετή:
The classic Greek philosophers had a word for the process of self-actualizing and striving to reach your highest potential. They called it Areti/Arete or Aretes.
In fact, Areti was one of the most important values in classic Greek culture. Philosophers like Socrates, Plato and Aristotle tell us that the meaning of life is happiness and that the way to achieve happiness is to live with or to strive for aretes/areti (aka virtue, excellence).
Φιλοσοφίες, Ρητά και Μύθοι της Αρετής (Αρετές, αρετής, αρετή, αρετών ...)
Οι κακοί τρόποι των ανθρώπων ζούνε πάνω στο χαλκό, τις αρετές τις γράφουμε πάνω στο νερό. ~ Φ. Μπέικον
Βλέπω πολλούς ν' ανταγωνίζονται και να τρέχουν εδώ κι εκεί, δεν βλέπω όμως κανένα να διαγωνίζεται για την απόκτηση της αρετής. ~ Διογένης
Η αρετή για τον κάτοχό της είναι όπλο αναφαίρετο. ~ Αντισθένη
Κάθε επιστήμη που χωρίζεται από την αρετή φαίνεται πανουργία κι όχι σοφία. ~ Πλάτωνας
Το να είσαι αληθινά μεγάλος στα μικρά πράγματα, το να φέρεσαι με ανωτερότητα και γενναιοφροσύνη στις ανούσιες λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, είναι μια τόσο σπάνια αρετή που αξίζει αγιοποίηση. ~ Χ. Μπίτσερ Στόουβ
Όλο το χρυσάφι που βρίσκεται κάτω από τη γη και πάνω σ' αυτή, δεν αξίζει όσο η αρετή. ~ Πλάτωνας
Άνθρωπος δίχως αρετή είναι το πιο ανόσιο και βάρβαρο πλάσμα. ~ Αγνώστου
Ο Μακιαβέλι έλεγε ότι η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο. ~ Αγνώστου
Η αρετή ακόμα και με κουρέλια μπορεί και με ζεσταίνει. ~ Τζ. Ντράιντεν
Οι αρετές χάνονται μέσα στο συμφέρον, όπως τα ποτάμια μέσα στη θάλασσα. ~ Λα Ροσφουκό
Η αρετή είναι εμπόλεμη κατάσταση. Για να ζούμε ενάρετα πρέπει να παλεύουμε διαρκώς με τον εαυτό μας. ~ Ζ. Ζ. Ρουσσώ
Μερικοί εξυψώνονται με την αμαρτία και μερικοί γκρεμίζονται από την αρετή. ~ Σαίξπηρ
Ζήτησε από την αρετή να σου προδώσει το μυστικό της ευτυχίας. ~ Β. Ουγκώ
Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην αρετή και το ελάττωμα, φίλε μου, θα πρέπει να μετρήσουμε τα μαχαιροπήρουνά μας όταν θα φύγεις από το σπίτι μας. ~ Σ. Τζόνσον
Η μετριοπάθεια είναι το μεταξωτό κορδόνι που περνάει μέσα από τη μαργαριταρένια αλυσίδα των αρετών. ~ Τζ. Χωλλ
Η παιδεία κι η αρετή οδηγούν τον άνθρωπο σε ζωή τίμια. ~ Αριστοτέλης
Η ουν δικαιοσύνη αρετή εστί τελεία. ~ Αριστοτέλης
Ζήτησε από την αρετή να σου προδώσει το μυστικό της ευτυχίας. ~ Β. Ουγκώ
Η πολύ μεγάλη ποιότητα των αρετών κάνουν των άνθρωπο ακατάλληλο για την κοινωνία. Στην αγορά δεν πηγαίνει κανείς με χρυσό σε ράβδους, εκεί χρειάζονται ψιλά κέρματα. ~ Ν. Σαμφόρ
Εκείνος που με πείσμα δεν θέλει να απαρνείται τη σύνεση, τη συνείδηση και δείχνει ευθιξία για τα παράλογα και άτιμα ήθη που βαραίνουν την κοινωνία μας, εκείνος που δε λυγίζεται εκεί που είναι επίκερδο να λυγίζεσαι, εκείνος τελικά θα μείνει μόνος και χωρίς φίλο και υποστήριξη, αν δεν υπολογίζουμε εκείνο το ον, που ονομάζεται αρετή και το οποίο καθόλου δεν μας εμποδίζει, όταν πεθάνομε από την πείνα. ~ Ν. Σαμφόρ
Να διώχνεται τη σκέψη πως έχετε τέτοιες αρετές που δεν έχουν οι άλλοι. ~ Λ. Τολστόι
Το ελάττωμα και η αρετή δημιουργούν και υποστηρίζουν το ένα την άλλη. Το ένα χωρίς την άλλη θα ήταν αφόρητοι. ~ Σ. Μπάτλερ
Δε μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους μ' ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος. ~ Μέγας Αλέξανδρος
Μπορείς πολύ εύκολα ν' αποκτήσεις πέντε αρετές: την καλοσύνη, την μεγαλοψυχία, την γενναιοδωρία, την εντιμότητα, ακόμα και την σοφία, αν υπερνικάς μέσα σου μόνο ένα ελάττωμα: την απληστία. ~ Ν. Βέκσιν
Ενώ η φιλόσοφοι λογομαχούν, τι είναι σπουδαιότερο: η αρετή είτε η ηδονή, εσύ ψάξε τον τρόπο να τα αποκτήσεις και τα δυο. ~ Φ. Μπέικον
Τα ταλέντα έχουν κάποια σχέση με τα ελαττώματά μας, αλλά οι αρετές με το άνοστο. ~ Β. Ρόζανοφ
Μόνο ο ενάρετος άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι αθεϊστής ~ Π. Μαρεσάλ
Η βασική αρετή του πολίτη είναι η δυσπιστία. ~ Μ. Ροβεσπιέρος
Προτιμώ ένα ελάττωμα που δεν ενοχλεί κανέναν, παρά μία ανυπόφορη αρετή. ~ Αγνώστου
Οι τέσσαρες κύριες αρετές είναι: το θάρρος, η μεγαλοψυχία, η ευγένεια και η ειλικρίνεια. ~ Αγνώστου
Από τη σοφία πηγάζουν τρεις αρετές: ορθή σκέψη, ορθός λόγος, ορθή πράξη. ~ Αγνώστου
Η αρετή δεν χρειάζεται τίποτα που είναι έξω από τον εαυτό της. Ακόμη και η ελπίδα μιας αναγνώρισης την μειώνει. ~ Κ. Τσάτσος
Όπως ο ήλιος με το φως του δείχνει το χρυσό που λάμπει, έτσι και η αρετή φανερώνει αυτόν που την έχει. ~ Ι. Σιναιτός (αποστολέας, ο σοφιστής)
Η αρχή των αρετών είναι το ανθός της πνευματικής ζωής. ~ Ι. Σιναιτός
Αν και η περηφάνια δεν είναι αρετή, γεννά πολλές αρετές. ~ Χ. Κόλινζ
Δεν υπάρχει Καλό: η αρετή δεν είναι παρά ένα από τα πρόσωπα του φόβου. ~ Αγνώστου
Ο αυτοπεριορισμός δεν είναι αρετή, είναι νίκη της σύνεσης κατά της παλιανθρωπιάς. ~ Μπ. Σω
Δεν ξέρω γιατί, όμως κανένας δεν κουτσομπολεύει για τις αρετές των άλλων... ~ Μπ. Ράσελ
Αν δεν αποδεχτώ τα λάθη και μειονεκτήματά μου, πάντοτε θα αμφιβάλλω για τις αρετές μου. ~ Ντ. Κυριάκου
Ο άνδρας με αρετή είναι απαιτητικός με τον εαυτό του, ενώ ο μικρός άνθρωπος είναι απαιτητικός με τους άλλους. ~ Κομφούκιος
Ο άνδρας με αρετή λυπάται πως δεν είναι τέλειος, δεν λυπάται πως δεν είναι διάσημος. ~ Κομφούκιος
Η μεγάλη αρετή όσων αναζητούν το πνευματικό μονοπάτι είναι το κουράγιο. ~ Π. Κοέλο
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να διακρίνεις το κακό που προκαλεί η αμαρτία και το ελάττωμα, και μόνο το διορατικό μυαλό βλέπει το κακό που προκαλεί η αυτάρεσκη και ιδιοτελή αρετή. ~ Σ. Αουρομπίντο
Το θεμέλιο όλων των αρετών είναι η ταπείνωση και η υπομονή. ~ Αγνώστου (αποστολέας Κρις)
Αρετή: ένα δρομάκι μεταξύ δυο αμαρτιών. ~ Αριστοτέλης
Να ακολουθείς την αρετή είναι σαν να σκαρφαλώνεις στο βουνό, να ακολουθείς το κακό είναι σαν να κατεβαίνεις στον άβυσσο. ~ Κινέζικη παροιμία
Η αρετή πάντα έχει περισσότερους θαυμαστές, παρά μιμητές. ~ Π. Μπουάστ
Η αρετή είναι η μόνη ανταμοιβή της αρετής. ~ Α. Μπιρς H δόξα ακολουθεί την αρετή σαν σκιά της. ~ Κικέρων
Στα χρυσά παλάτια της Αρετής για να μπεις χρειάζεται ηθική θωράκιση βαρειά. ~ Αγνώστου
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. ~ Ανδρεας Καλβος
Η αρετή μας εφοδιάζει και μας εξοπλίζει για τα επερχόμενα γηρατειά. ~ Μέγας Βασίλειος
Όποιος δεν έχει αρετή δεν έχει τίποτα. ~ Ξενοφών
Τα νομίσματα δεν είναι κομμένα μοναχά από ασήμι και χρυσό, νόμισμα είναι και η αρετή , και η άνθρωποι έχουν χρέος να το δουλεύουν. ~ Ευριπίδης
Τα μυστικά της ευτυχίας τα γνωρίζει η αρετή. ~ Ουγκώ Ο Σωκράτης ονόμασε τη δικαιοσύνη και όλες τις άλλες αρετές σοφία.
--------------------------------------------
Η αρετή δεν είναι μόνο μια θεωρητική γνώση, αλλά και πρακτική, όπως είναι η ιατρική και η μουσική. Όπως δηλαδή ο γιατρός και ο μουσικός είναι αναγκαίο όχι μόνο να διδαχθεί ο καθένας το θεωρητικό μέρος της τέχνης του, αλλά να ασκηθεί και στη πράξη, έτσι κι αυτός που θέλει να γίνει ενάρετος, είναι ανάγκη να μάθει καλά, όχι μόνο τα μαθήματα που τον κατευθύνουν στην αρετή, αλλά ν' ασκείται και στη πράξη σ' αυτά με εργατικότητα και φιλοτιμία. >> Η αρετή, επιστήμη εστίν ου θεωρητική μόνον, αλλά και πρακτική, καθάπερ η τε ιατρική και η μουσική, δει ουν ώσπερ τον ιατρόν και τον μουσικόν μη μόνον ανειληφέναι τα θεωρήματα της αυτού τέχνης εκάτερον, αλλά και γεγυμνάσθαι πράττειν κατά τα θεωρήματα, ούτω και τον εσόμενον αγαθόν άνδρα μη μόνον εκμανθάνειν όσα μαθήματα φέρει προς αρετήν, αλλά και γυμνάζεσθαι κατά ταύτα φιλοτίμως και φιλοπόνως.
ΜΟΥΣΩΝΙΟΥ (Στωικού φιλοσόφου, Ανθ. Στοβαίου, Κ8,78)
Τις αρετές αποκτούμε, αφού ενεργήσουμε πρωτύτερα. Εάν κάνουμε δίκαιες πράξεις, δίκαιοι γινόμαστε, εάν πράξεις λογικές, γινόμαστε σώφρονες, εάν πράξεις γενναίες, ανδρείοι. >> Τας αρετάς λαμβάνομεν ενεργήσαντες πρότερον...τα μεν δίκαια πράττοντες δίκαιοι γινόμεθα, τα δε σώφρονα σώφρονες, τα δ' ανδρεία ανδρείοι.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (Ηθικά Νικομάχεια 1103α,β)
Πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε κατά το διάστημα της ζωής μας να γίνουμε μέτοχοι της αρετής και της σοφίας - γιατί το βραβείο της νίκης είναι ωραίο και η ελπίδα μεγάλη. >> Παν ποιείν, ώστε αρετής και φρονήσεως εν τω βίω μετασχείν' καλόν γαρ το άθλον και η ελπίς μεγάλη.
ΠΛΑΤΩΝΑ(Φαίδων,114C).
Εκείνος που θα μεταχειριστεί για την αρετή, την προτροπή και τη δύναμη να πείθει, είναι πιο καλός βέβαια απ' αυτόν που θα μεταχειριστεί το νόμο και τη βία. >> Κρείσσων επ' αρετήν φανείται προτροπήι χρώμενος και λόγου πειθοί ήπερ νόμωι και ανάγκηι.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ (Απόσπ. 181, Diels)
Τα πάθη είναι το υλικό της αρετής - γιατί η αρετή αυτά μάχεται και απ' αυτά αναδεικνύεται. >> Τα πάθεα τας αρετάς ύλα' περί ταύτα γαρ και εν τούτοις αρετά.
ΜΕΤΩΠΟΥ (Ανθολ. Στοβαίου, Α,64)
***** Ποιο είναι το αποτέλεσμα της αρετής; Η γαλήνη. >> Τι έργον αρετής; Εύροια.
ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ (Διατριβαί Α, δ, 5-6)
------------------------------------------------------------
Ο Ηρακλής, η Αρετή και η Κακία (ένας μύθος)
Ο Ηρακλής ήταν από τους κεντρικούς ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας, αν όχι ο βασικότερος. Πολλοί τον θαύμαζαν και μιλούσαν για αυτόν όχι μόνο για την σωματική του δύναμη και την γενναιότητα του αλλά και για την σωστή του κρίση.
Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τον Ηρακλή όταν εκείνος ήταν νέος άνδρας ακόμη και δεν είχε λάβει ακόμα δράση μέσα από τους άθλους του.
Μια μέρα λοιπόν ο Ηρακλής καθόταν σε ένα σταυροδρόμι όταν ξαφνικά είδε μπροστά του 2 γυναίκες, όμορφες κι επιβλητικές σαν θεές.Έκπληκτος τις ρώτησε ποιές είναι και τι ζητούν από αυτόν.
Η πρώτη γυναίκα που του μίλησε του συστήθηκε ως Τύχη, πολλοί όμως έλεγαν οτι το πραγματικό της όνομα ήταν Κακία.
Η Κακία ήταν πολύ εντυπωσιακή γυναίκα, πολύ περιποιημένη, αρωματισμένη, με ένα λάγνο βλέμμα κι η όλη συμπεριφορά της ήταν προκλητική.
Του είπε οτι θα έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στις 2 τους και να ακολουθήσει το μονοπάτι που θα του πρότεινε η κάθε μια τους.
Η Κακία λοιπόν του υποσχέθηκε ένα δρόμο ίσιο, εύκολο κι όμορφο, γεμάτο απολαύσεις, μια ζωή στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα είχαν οι όμορφες γυναίκες, τα πλούτη, οι παρέες και τα γλέντια.
Ο νεαρός Ηρακλής γοητευμένος από τις περιγραφές της Κακίας κι ανυπομονώντας να βιώσει όσα η πανέμορφη θεά του υποσχέθηκε, αμέσως ετοιμάστηκε να την ακολουθήσει και να βαδίσει το μονοπάτι που του υποσχέθηκε.
Πρόν όμως φύγει με την Κακία, άκουσε την αυστηρή φωνή της Αρετής να τον φωνάζει με το όνομα του.
Η Αρετή ήταν μια γυναίκα λιτή, χωρίς την περιποίηση που είχε η Κακία κι ήταν μια σεμνή γυναίκα.
Παρόλα αυτά, όταν την παρατηρούσε κανείς θα έβλεπε οτι είχε μια φυσική ομορφιά και μια φυσική γυναικεία χάρη η οποία δεν είχε σε τίποτα να θεωρηθεί κατώτερη από την ομορφιά της Κακίας.
Η Αρετή λοιπόν του είπε οτι ο δρόμος που του προσφέρει δεν είναι ένας δρόμος ίσιος κι εύκολος, όπως αυτός που του προσέφερε η Κακία.
Ήταν ένας δρόμος γεμάτος στροφές και δυσκολίες, ένας δρόμος όμως ο οποίος θα του προσέφερε την δυνατότητα να βοηθάει τους ανθρώπους που θα είχαν ανάγκη για βοήθεια, να μάχεται για το καλό και το δίκαιο και που πιθανώς θα του προσέφερε μια υστεροφημία ανάμεσα στους ανθρώπους κάνοντας τον ήρωα.
Του είπε επίσης οτι αν ήταν εκείνη η επιλογή του, η ζωή του δεν θα είχε τις απολαύσεις που του υποσχέθηκε η Κακία.
Το δίλημμα για κάποιον άλλον στη θέση του Ηρακλή θα ήταν μεγάλο κι ίσως σκεφτόταν τι να προτιμήσει.
Ο Ηρακλής μετανιωμένος για τον πρότερο παρορμητισμό του είπε αμέσως στην Αρετή οτι θέλει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο με τις όποιες στροφές του θα είχε αυτό. Τότε οι 2 γυναίκες χάθηκαν κι ο Ηρακλής σύντομα βρήκε τον δρόμο στην ζωή του ...
Πηγή >> http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=7949
-------------------- Βρήκες ακατάλληλη στιγμή να με ανταμώσεις. Eγώ δεν έχω τίποτα, πάλι σου το θυμίζω. Mια καρδια μου έμεινε ♥ παρ’την, σου την χαρίζω. Δεν έχω όνειρο, ούτε φτερά για να πετάξω ...
|
|