jobjsusatopforum
Chat-Room Members News Message Board Join Mail List

ATHENS 2004 OLYMPIC GAMES >> ATHENS 2004 Olympic Games

GiorgosAdministrator
Admin

Reged: Mon
Loc: New York
Μπράβο Πύρρο!
      Sun Aug 22 2004 09:30 AM

Με περίσσευμα ψυχής ο τρις Χρυσός μας Ολυμπιονίκης απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι, μπορεί να σηκώσει την Ελλάδα στους ώμους του. Ό Έλληνας ¶τλαντας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλων, καθώς σήκωσε 377,5 κιλά, 175 αρασέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολοκληρώνει την σπουδαία καριέρα του, αφού πριν κατέβει από το πλατό, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης προσπάθειας, ο Πύρρος Δήμας έβγαλε τα παπούτσια του. Στην ίδια κατηγορία ο Γιώργος Μαρκούλας, ο "διάδοχος" ήταν 4ος με 372,5 κιλά. Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Γεωργιανός Ασανίτζε με 382,5 κιλά και το αργυρό ο Λευκορώσος Ραμπακόφ με 380 κιλά. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της απονομής, με το στάδιο να σείεται επί 10 λεπτά, διακόπτοντας την τελετή, "Πύρρο - Πύρρο" και "Ελλάς – Ελλάς", σε ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στον "χρυσό Πύρρο" της καρδιάς μας, που δεν σταμάτησε λεπτό να κλαίει.

"Ο τελευταίος μου αγώνας..."

Περισσότεροι από 5.000 φίλαθλοι αποθέωσαν τον Πύρρο Δήμα στο "αντίο" του, που συνδυάστηκε με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία των 85κ. του Ολυμπιακού τουρνουά ¶ρσης Βαρών. Ο Πύρρος όχι απλώς φεύγει με το κεφάλι ψηλά, αλλά αφήνει άξιο διάδοχό του τον Γιώργο Μαρκούλα, που στην ίδια κατηγορία πήρε την τέταρτη θέση.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε πανάξια με 382,5κ. ο Γεωργιανός Γκεόργκι Ασανίτζε, ο άνθρωπος που το 2000 είχε χάσει από τον Πύρρο στη διαφορά σωματικού βάρους.

Κάτι παρόμοιο λίγο έλειψε να συμβεί κι απόψε στη Νίκαια, όταν στην τρίτη προσπάθειά του στο ζετέ ο Δήμας γνώριζε ότι, με 205 κιλά θα "έδενε" το μετάλλιο. Σε μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της βραδιάς, ο Πύρρος είπε στον Χρήστο Ιακώβου να τον "σηκώσει" στα 207,5.

Ο λόγος; Μόνο έτσι θα έφτανε τον Ασανίτζε και θα κέρδιζε το χρυσό στη διαφορά σωματικού βάρους. Ο Ιακώβου έπιανε το κεφάλι του... Προφανώς δεν μπορούσε κι ο ίδιος να πιστέψει αυτό που είχε ακούσει. Ένα μετάλλιο το χρειαζόταν όσο τίποτε άλλο η Αρση Βαρών κι ο Πύρρος αποφάσισε να ρισκάρει. ¶λλωστε, μόνο το χρυσάφι αντιπροσωπεύει την αξία του.

Παρότι έχασε τα 207,5 κατάφερε τελικά να πάρει το χάλκινο αφού απέτυχαν όλοι οι αντίπαλοί του να σηκώσουν περισσότερα από 377,5 κιλά.

"Ήταν ο τελευταίος αγώνας στην καριέρα μου γι’ αυτό μετά το τέλος του αγώνα έβγαλα τα παπούτσια μου και τα άφησα στο πλατώ. Αυτά, που έζησα εδώ δεν τα έχω ξαναζήσει στη ζωή μου. Αποχαιρετώ την ¶ρση Βαρών με ψηλά το κεφάλι, αφού δεν πρόκειται να συνεχίσω. Ήδη έχω πέντε χειρουργεία στη ζωή μου και αν συνεχίσω μέχρι το Πεκίνο θα τα κάνω επτά. Προτιμώ λοιπόν να μείνω στα πέντε και να χαρώ τα παιδιά μου". Μαζί με τον Γιώργο Μαρκούλα τα παίξαμε όλα για όλα για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά ήταν δυνατόν. Θα ήταν ωραία να βρισκόμασταν κι οι δυο στο βάθρο, όμως δεν πειράζει. Ο Μαρκούλας απέδειξε ότι, δίκαια θεωρείται άξιος διάδοχός μου».

¶ξιος διάδοχός

Ο Γιώργος Μαρκούλας αυτός ο απίστευτος νεαρός από τα Ιωάννινα, που έβαλε 212,5 κιλά στη μπάρα, τα σήκωσε ψηλά όμως δεν τα κράτησε. Του έφυγε και η μπάρα και το ασημένιο μετάλλιο, που θα κέρδιζε αν σήκωνε το βάρος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής συνέβη το απίστευτο. Ο κόσμος αποχαιρέτησε τον θρύλο του ελληνικού αθλητισμού μ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα διάρκειας δέκα λεπτών, την ώρα, που το χάλκινο μετάλλιο κρεμόταν στο στήθος του. Ο Πύρρος δεν σταμάτησε να έχει το χέρι στην καρδιά του και να ευχαριστεί δακρυσμένος τον κόσμο.

Ο πιο όμορφος αποχαιρετισμός για έναν από τους ανθρώπους, που άλλαξαν τα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού. Όταν η απονομή ολοκληρώθηκε, στο βάθρο των νικητών ανέβηκαν και τα τρία παιδιά του, που φορούσαν μπλούζες με τον αριθμό «4» για τον πατέρα τους, που πλέον είναι ένας από τους μόλις τρεις αρσιβαρίστες στον κόσμο, που έχουν τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή τους. Ούτε ο Αμερικανός Σεμάνσκι, όμως, ούτε ο Γερμανός Βέλερ δεν έχουν τρία χρυσά.

Ο αγώνας είχε σασπένς με τον Πύρρο να σηκώνει 170κ. στην πρώτη του προσπάθεια και 175 στην τρίτη και να... ψαρώνει τους αντιπάλους του, αφού όλοι γνώριζαν ότι δεν βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αντίκριζαν, όμως, το... φάντασμα της Βαρκελώνης, της Ατλάντα, του Σίδνεϊ να τους πλησιάζει.

Ο 33χρονος Ολυμπιονίκης μας υπερέβαλε εαυτόν και σήκωσε 205κ. στο ζετέ, που όπως αποδείχθηκε ήταν αρκετά για να του χαρίσουν το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Γιώργος Μαρκούλας πλήρωσε την απειρία του. Φάνηκε καθαρά ότι "είχε" τα κιλά σε όλες τις προσπάθειες, που έχασε: δύο φορές τα 172,5κ. στο αρασέ, την πρώτη στα 205 στο ζετέ και την τελευταία στα 212,5 όταν πήγε να αρπάξει το μετάλλιο. Αν η διοργάνωση ήταν παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο Μαρκούλας θα έπαιρνε χρυσό μετάλλιο στο ζετέ κι αυτό είναι ενδεικτικό της ατυχίας του.

Από τον αγώνα έφυγαν κατά σειρά οι Καλάντσα, σήκωσε τα 160 αλλά ένιωσε ενοχλήσεις στον χειρουργημένο αγκώνα και εγκατέλειψε, ο Ρώσος Ταχούσεφ και ο Τούρκος Ιντζέ, αμφότεροι με τρεις άκυρες στα 175κ. και ο Αυστραλός Τσαχογιάν με τρεις αποτυχημένες στο ζετέ.

Έτσι, το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στον Ριμπακόφ, που αγωνίστηκε στο πρωινό Β΄ γκρουπ, σήκωσε 380 κιλά και το βράδυ τον... ειδοποίησαν για να παραλάβει το μετάλλιό του

Η μάχη για τα μετάλλια

ΑΡΑΣΕ
ΑΣΑΝΙΤΖΕ 172,5v 177,5v 180x
ΡΙΜΠΑΚΟΦ 175v 180v 183x
ΔΗΜΑΣ 170v 175x 175v
ΜΑΡΚΟΥΛΑΣ 167,5v 172,5x 172,5x

ZETE

ΑΣΑΝΙΤΖΕ 202,5v 205v 207,5x
ΡΙΜΠΑΚΟΦ 195v 200v 202,5x
ΔΗΜΑΣ 202,5v 205x 207,5x
ΜΑΡΚΟΥΛΑΣ 205x 205v 212,5x
Με v σημειώνονται οι έγκυρες προσπάθειες και με x οι άκυρες.

Αρασέ - Ζετέ -Σύνολο

Γκεόργκι Ασανίτζε (Γεωργία) 177,5- 205 - 382,5 - ΧΡΥΣΟ
Αντρέι Ριμπακόφ (Λευκορωσία) 180 - 200 - 380 - ΑΣΗΜΕΝΙΟ
ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 175 - 202,5- 377,5 - ΧΑΛΚΙΝΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 167,5- 205 - 372,5
Αϊτζούν Γιουάν (Κίνα) 167,5- 205 - 372,5
Αλεξάντρ Ανισάνκα (Λευκορωσία) 170 - 200 - 370
Τιγκράν Μαρτιροσιάν (Αρμενία) 167,5- 200 - 367,5
Γιονγκ Σονγκ (Νότια Κορέα) 160 - 200 - 360
Στο Β΄ γκρουπ αγωνίστηκαν επίσης οι:

9. Μπαγεστέρος (Κολομβία) 355

10. Τσάπλιν (ΗΠΑ) 350

11. Μολντοντόσοφ (Κιργιστάν) 342,5

12. Σκέρ (Σεϋχέλες) 305

13. Τόμας (Κιριμπάτι) 292,5

14. ΜακΓουάτ (Γουϊνέα) 272,5

Ακυρώθηκαν οι Ματάμ (Γαλλία), Αμπουγκάλια (Λίβανος), Φατιχου (Κομόρος)

--------------------
Greek Singles - Omogenia Singles Join now for Free

http://www.omogeniasingles.com

Post Extras Print Post   Remind Me!     Notify Moderator

Entire topic
Subject Posted by Posted on
* Μπράβο Πύρρο! GiorgosAdministrator Sun Aug 22 2004 09:30 AM

Extra information
0 registered and 0 anonymous users are browsing this forum.

Moderator:  Administrator 

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is enabled
      UBBCode is enabled

Rating:
Thread views: 878

Rate this thread

Jump to

Contact Us Yasou.com

*