Solon
Stranger
Reged: Fri
Loc: Thessaloniki, Greece
|
Re: Η πρώτη προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού χώρου του παράξενου!
Fri May 18 2007 04:18 AM
|
|
|
Χρήστη Eva-Redi,
επειδή ειπώθηκε το όνομα μου θέλησα να πάρω και εγώ μέρος ώστε να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Κατ' αρχήν, ονομάζομαι Κουμαρτζής Νικόλαος και δεν είμαι το άτομο που γράφει ως metafysiko στο παρόν forum. Πιθανόν, ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το εν λόγω nickname είναι κάποιος συνεργάτης της σελίδας ή φίλος.
Αρχικά, ως προς το βιογραφικό μου σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου, ελπίζω να μην εμπεριέχουν ειρωνεία. Δύο πράγματα μόνο.. Πρώτον, Guest Speaker δεν υπήρξα ποτέ έως σήμερα, αλλά απλώς συμμετείχα στην οργάνωση ομιλιών στο χώρο του πανεπιστημίου. Πιθανόν, αυτό θα μπέρδεψες (αν είδες σε κάποιο σημείο του site κάτι τέτοιο, απάντησε μου ώστε να το διορθώσω). Δεύτερον, τα όσα διάβασες στο βιογραφικό μου αποτελούν τα πράγματα για τα οποία πραγματικά αισθάνομαι περήφανος που έχω πετύχει στην σύντομη έως τώρα ζωή μου και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται για να "υποστηρίξουν" τα άρθρα μου, π.χ. "αυτός είναι πτυχιούχος Πληροφορικής, δεν λέει βλακείες". Εν αντιθέσει, ότι κείμενο βρεις στο διαδίκτυο ή στον έντυπο τύπο στηρίζεται από δικές του πηγές/ references προς κάθε άτομο που θέλει να ψάξει λίγο περισσότερο.
Ας πάμε τώρα στα όσα ειπώθηκαν. Κατ' αρχήν, η διαφορά ανάμεσα στο 1ο σου post και στο 3ο είναι υπερβολικά μεγάλη, κάτι που δείχνει ότι όντως δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τίποτα από το site πριν το κρίνεις. Το ότι αργότερα το παραδέχθηκες αν μη τι άλλο αποτελεί τιμή σου.
Ακόμα όμως και όταν μπήκες στον κόπο, μπέρδεψες κάποια πράγματα. Διάβασες το κείμενο για τα "Παιδιά του 83'" και αναφέρεις ότι αποτελεί research. Δεν αποτελεί όμως παρά κάποιο Νέο (Greek and Global News) και κάποια στοιχεία που έπεσαν στα χέρια μας και πιστεύαμε ότι θα ενδιέφεραν τους Έλληνες. Και όπως αποδείχθηκε όντως τους ενδιέφεραν.. Αν πραγματικά θέλεις να διαβάσεις research και studies μπες στον κόπο να δεις την κατηγορία του ξένου site με τίτλο "Alternative Studies" ή του ελληνικού με τίτλο άρθρα μελών ή συνεργατών (ή και επισκεπτών, υπάρχουν αξιόλογα κείμενα εκεί).
Διακρίνω μία τάση να μας εντάξεις οπωσδήποτε κάπου.. καταλήγεις π.χ. στο συμπέρασμα ότι είμαστε απομυθοποιητές συνομωσιολογιών ή "πρακτικοί Ghost-busters". Αν και οι προθέσεις σου ίσως είναι καλές, εντούτοις ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν μπορεί παρά να αποτελεί υποτίμηση της προσπάθειας και του έργου μας τα τελευταία 5 χρόνια. Πιστεύω ότι η άποψη σου θα αλλάξει αν κάνεις τον κόπό να διαβάσεις κάποιες από τις συνεντεύξεις μας, τα φιλοσοφικά άρθρα, τις αποστολές των μελών σε μέρη της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου, κλπ..
Τέλος, ως προς τον καλό σου φίλο επιστήμονα, πραγματικά συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος των όσων αναφέρει στην απάντηση του. Όντως, η μεταφυσική φιλοσοφία αποτελεί κλάδο της φιλοσοφίας που μελετά και αναζητεί την "αρχή των πάντων". Σε δύο μόνο σημεία πιστεύω ότι ο φίλος σου λανθάνει, εκεί όπου λέει ότι η Μεταφυσική είναι όλες οι θεωρίες που δεν μπορούν μήτε να αποδειχθούν μήτε να καταρηφθούν, και έτσι κάτω από την ομπρέλα της μαζεύτηκαν όλοι όσοι θέλουν να πιστεύουν σε εναλλακτικές θεωρίες. Επίσης, σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι τέτοιου είδους θεωρίες υπάρχουν γιατί δεν μπαίνουν στη διαδικασία της κριτικής και γιατί δεν γίνονται επαληθεύσιμα πειράματα πάνω τους (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων).
Για το πρώτο, θα συμφωνήσω έως ένα μέρος. Όντως, στην αντίληψη πολλών ανθρώπων σήμερα υπάρχει αυτή η ταύτιση που όμως ετυμολογικά αλλά και ουσιαστικά είναι λανθασμένη, όπως άλλωστε αναφέρει και ο φίλος σου. Εδώ και 5 χρόνια προσπαθούμε στην Ελλάδα να κάνουμε τους ανθρώπους να διαχωρήσουν τον τσαρλατανισμό από τη μεταφυσική, ώστε να κατανοήσουν την πραγματική αξία της δεύτερης. Και πλέον το έχουμε καταφέρει, ίσως και γι' αυτό να παραξευνεύτηκα όταν είδα το πρώτο σου post, μιας και τέτοιες αντιδράσεις έχουμε τουλάχιστον 1-2 χρόνια να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα (λόγω του ότι εκεί υπάρχουμε 5 χρόνια και γνωρίζουν οι περισσότεροι τι εστί metafysiko.gr). Ως προς το δεύτερο σημείο τώρα (της μη κριτικής και πειραματικής επαληθευσιμότητας τέτοιων θεωριών, βγάζοντας έξω τις παιδικές θεωρίες που ακροβατούν μεταξύ συνωμοσιολογίας, μύθου και φαντασίας) δυστυχώς βλέπω (γνωρίζοντας μόνο την απάντηση του φίλου σου και τίποτα άλλο για τις γνώσεις του) ότι δεν είναι καλά ενημερωμένος με κίνδυνο σε κάποια σημεία να χαρακτηριστεί ανιστόρητος. Εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, θεωρίες πάνω στο παραφυσικό πεδίο αντιμετωπίζονται από μία διεθνή επιστημονική κοινότητα, είτε υπό το όνομα κοινότητα Ψυχικών Ερευνών είτε Παραψυχολογίας, η οποία και δρα με αυστηρά επιστημονικούς κανόνες (ίσως και περισσότερο αυστηρούς από ότι στα κλασσικά επιστημονικά πεδία). Τι σημαίνει αυτό; Κάθε θεωρία, ή paper όπως ονομάζεται στους ακαδημαϊκούς κύκλους, δημοσιεύεται αρχικά σε περιοδικό της κοινότητας ώστε να διαβαστεί από το σύνολο των ακαδημαϊκών που ασχολούνται με το χώρο, στη συνέχεια δέχεται κριτική (για αυτό άλλωστε δημοσιεύεται), με αυτόν τον τρόπο μεταλλάσεται προς κάτι καλύτερο, μετά ξεκινάνε τα πειράματα, δημοσιεύονται τα πρώτα αποτελέσματα, κλπ. Σε αυτό το σημείο, εφόσον είναι θετικά τα αποτελέσματα, δημοσιεύεται η πλήρης και ακριβής μεθοδολογία των πειραμάτων, ώστε ανεξάρτητοι ακαδημαϊκοί σε όλο τον κόσμο να τα επαναλάβουν δίχως να είναι επιρεασμένοι από προσωπικές φιλίες, κλπ. Τότε, εφόσον τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι επαληθεύσιμα, τότε και μόνο τότε δημοσιεύεται κάτι έξω από την κοινότητα, δηλαδή στον απλό κόσμο. Και πίστεψε με, οι αντίστοιχες ανακαλύψεις είναι πολλές στο χώρο της παραψυχολογίας και ήδη πολλά "μεταφυσικά" που αντιμετωπίστηκαν από την κοινότητα, έχουν γίνει "φυσικά".
Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, κάνε τον κόπο να διαβάσεις το άρθρο "Philoshopy of Metaphysics" στο αγγλικό site, αλλά και τις δύο συνεντεύξεις του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (και παρ' ολίγον Πρύτανη) κ. Θ. Πελεγρίνη και του προέδρου της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών και μέλους της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου κ. Poynton πάνω στη μεταφυσική φιλοσοφία, το παραφυσικό και την επιστήμη. Πραγματικά, πιστεύω ότι αποτελούν τα πλέον κατάλληλα άτομα τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό, από αυστηρά ακαδημαϊκούς χώρους, ώστε να σου δώσουν κάποιες εξηγήσεις πάνω στο τι εστί "μεταφυσική φιλοσοφία", πόσο λανθασμένα την αντιλαμβάνονται σήμερα οι άνθρωποι και τι είναι (ή τι πρέπει να είναι) πραγματικά.
Πριν κλείσω, θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε κανενός είδους οργάνωση, αλλά μία μεγάλη παρέα ανθρώπων (φοιτητών, απόφοιτων, μαθητών, εργαζόμενων, ακαδημαϊκών, κλπ.) που κάνουμε ότι κάνουμε για το μεράκι μας και δεν βγάζουμε κανένα απολύτως κέρδος από τις κινήσεις αυτές της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού. Γι' αυτό άλλωστε και δεν θα δεις κανενός είδους διαφήμιση σε κανένα μας site, ένας απαράβατος όρος από τα γενοφάσκια της προσπάθειας μας. Δεν κυνηγάμε κανέναν κύριο John Edwards, ή οποιονδήποτε αντίστοιχο του, μιας και ο στόχος μας δεν είναι εκ των προτέρων να ξεσκεπάζουμε ανθρώπους.. αυτό συμβαίνει συνήθως στη συνέχεια, μιας και μετά από έρευνα συνήθως αποδεικνύεται ότι ο χώρος του μεταφυσικού έχει πραγματικά γεμίσει από κερδοσκόπους και τυχοδιώκτες.
Και για να πω και το παράπονο μου, ειλικρινά περίμενα μία κάπως καλύτερη υποδοχή από την ελληνική ομογένεια, πόσο μάλλον όταν δεν αποτελούμε κανενός είδους εταιρία παρά μία ομάδα νέων ανθρώπων με υγιείς σκοπούς και όρεξη για εθελοντική δουλειά. Δεν πειράζει όμως, εδώ είμαστε για να αποδείξουμε με το έργο μας (σε όποιους πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν) την αξία των προσπαθειών μας και των ανθρώπων που στελεχώνουν την κίνηση αυτή. Το ίδιο αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν κάποια χρόνια στην Ελλάδα, το ίδιο θα γίνει αργά ή γρήγορα και στον παγκόσμιο ιστό.
Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνεις Eva-Redi, ειλικρινά no offense.
Φιλικά, Νίκος.
|
|