Εντάξει, η ιστορία με τον Μαγγίνα είναι από κάθε άποψη θλιβερή και ορθώς ο Πρωθυπουργός την έκλεισε, έστω και καθυστερημένα, με μια μαύρη τελεία και παύλα. Αλλά το σκάνδαλο αυτό δεν τελειώνει εδώ. Έχει μια μεγάλη ουρά, που δεν θα πρέπει να την αγνοήσουμε. Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να πούμε, «έξω πετάχτηκε ο Μαγγίνας, άρα επήλθε η κάθαρση και όλα είναι ωραία και καλά». Γιατί το σκάνδαλο συνεχίζεται. Θέλω να πω, πολύ απλά, ότι ο Μαγγίνας έχει δεκάδες γείτονες, γνωστούς και φίλους, που επίσης έχουν κτίσει σπίτια με άδειες αναψυκτηρίου, βιάζοντας βάναυσα το φυσικό περιβάλλον. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν παρανομήσει, τι θα γίνει; Θα ζήσουν «αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»; Θα χαίρονται τα αυθαίρετά τους εσαεί, χωρίς η Πολιτεία να πάρει ποτέ μέτρα εναντίον τους;
Και δεν μιλάω, βέβαια, μόνο για το Κορωπί. Ολόκληρη η Ελλάδα είναι γεμάτη από... άδειες αναψυκτηρίων! Όλους αυτούς τους κυρίους, που έχτισαν σε δάση, όλους αυτούς τους λεβέντες των Πολεοδομιών, που ανακάλυψαν, προφανώς με το αζημίωτο, διάφορες «τρύπες» για να επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες να χτίσουν βιλάρες στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα ή όπου αλλού, θα τους αφήσουμε στην ησυχία τους; Έτσι φαίνεται. Την πλήρωσε ο Μαγγίνας- και ορθώς- και από ΄κει και ύστερα, σιωπή και «πάμε γι΄ άλλα»! Γιατί η κοινωνία μας είναι πέρα για πέρα διεφθαρμένη. Έχει λουφάξει τώρα, ώσπου να ξεχαστεί η υπόθεση. Και λουφάζοντας, ελπίζει ότι η μπόρα θα περάσει, θα προκύψουν άλλου είδους θέματα στο μεταξύ, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα μπει σε διαφορετική κοίτη, οπότε, πλέον, τρέχα γύρευε. Και πράγματι η υπόθεση θα ξεχαστεί. Όπως συμβαίνει πάντοτε, σ΄ αυτήν τη χώρα της συναλλαγής και της απλωμένης παλάμης.
Μια βουλευτίνα φίλη μου, ισχυριζόταν, σε μια συζήτησή μας, ότι «για όλα φταίει ο κόσμος. Το μόνο, έλεγε, που ο κόσμος επιδιώκει, είναι να αρπάξει μια ευκαιρία, να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση, για να πετύχει έναν διορισμό, να γλιτώσει τις εισφορές προς το ΙΚΑ, να κλέψει την Εφορία, να χτίσει το αυθαίρετο». Δεν έχει άδικο. Αλλά- όπως της απάντησα- «αυτόν τον κόσμο της απάτης, του μέσου, της κομπίνας, ποιος τον κατάντησε έτσι; Μόνος του, με δική του πρωτοβουλία, μπλέχτηκε με τη βρωμιά; Η πολιτική ζωή, οι πελατειακές σχέσεις, δεν διαμόρφωσαν μια δυσώδη κατάσταση, στην οποία επικρατεί, το "άρπαξε να φας και κλέψε να ΄χεις"; Βαδίζει πλέον κανείς με τον σταυρό στο χέρι;».
Η φίλη μου δεν είπε τίποτε. Έσκυψε το κεφάλι της, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχω δίκιο. Και ότι μόνο με γενναίες πρωτοβουλίες ο πολιτικός κόσμος θα ξαναβρεί τα ζύγια του και θα μας βοηθήσει όλους να γίνουμε καλύτεροι. Ως άτομα και ως κοινωνία.
Τα Νεα 17/12/07
|