Θα συμφωνήσω στο μεγαλύτερο μέρος των σημείων που θίγετε όλοι σας ως ισχύοντα σε ένα γενικότερο πλάνο αλλά έχω ενστάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Για την ιστορία η εκμετάλλευση των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων περνάει στα χέρια ιδιωτών με αντάλλαγμα την κατασκευή σύγχρονων τμημάτων δρόμου. Οι παραχωρήσεις αποτελούν Ευρωπαϊκή οδηγία και είναι μια ιστορία που έχει αρχίσει από το 1993 και όπως βαίνουν τα πράγματα ολοκληρώνεται τώρα. Οι αυξήσεις στις τιμές διοδίων πριν ακόμα καλά-καλά αρχίσει η λειτουργία τους από τον ιδιώτη είναι μια «προικοδότηση» του ιδιώτη και όχι φόροι που θα καταλήξουν στα χέρια του κράτους. Δεν είναι επιπλέον φόροι λοιπόν αλλά χρήματα που θα πάνε στην τσέπη μεγαλοσυμφερόντων, ίσως για πρώτη φορά «επίσημα» χωρίς την μεσολάβηση του ενδιάμεσου κράτους. 
Quote:
Για όσους γνωρίζουν καλά τα τρικ της ελληνικής πολιτικής σκηνής, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Μακεδονικό ζήτημα και η σύνοδος κορυφής, έτυχε να είναι την ίδια ημέρα με την εκτόξευση στις τιμές των διοδίων:
Κι όμως είναι «τυχαίο» αλλά από μια άλλη πλευρά που δεν έχετε σκεφτεί. Για να γίνω πιο σαφής οι αυξήσεις αυτές ήταν προαποφασισμένες και δεν αποφασίστηκαν την ημέρα εκείνη ή την προηγούμενη της εφαρμογής τους. Από τα πρώτα θέματα των εφημερίδων είναι οι αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κάθε φορά που εξαγγέλλονται. Το «τυχαίο» της περίπτωσης είναι πως αυτό «ξέφυγε» από τους δημοσιογράφους. Θα το έβαζα σε κουίζ για ποιόν λόγο ήταν τυχαίο αυτό αλλά για να μην σας παιδεύω θα δώσω απευθείας την απάντηση. Ένα μεγάλο ποσοστό λοιπόν των ιδιώτων που αναλαμβάνουν πλέον την εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων ανήκουν σε εταιρεία του πασίγνωστου μεγαλοεκδότη εργολάβου. Οι δημοσιογράφοι που σκυλιάζουν σε πολλές περιπτώσεις αυτή την φορά έκαναν την πάπια.
Quote:
Έχω κάθε υπομονή να τους βλέπω να τρέχουν να βρουν ψιλά, τα αυτοκίνητα να κορνάρουν μανιασμένα και τις βρισιές να πέφτουν σύννεφο. Να δικαιολογούν και την πολυέξοδη παρουσία τους.
Σε πολύ λίγο καιρό οι υπάλληλοι θα ανήκουν αποκλειστικά στον ιδιώτη. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υπάλληλοι των 700-800 ευρώ μηνιαία με όλα τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα. Γνωρίζω άτομο που ζήτησε δουλειά από τον ιδιώτη και του απάντησαν ότι τον παίρνουν αλλά με προϋποθέσεις... Να δηλώσει ότι δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει παιδιά και επίσης δεν έχει προϋπηρεσία. Τριετίες, επιδόματα γάμου και παιδιών δεν θα δώσει λοιπόν κανένας ιδιώτης. Αν μπορέσεις να χτυπήσεις το γαϊδούρι κάντο αλλιώς μην χτυπάς το σαμάρι. 
Quote:
Πληρώνω autobahn, θέλω autobahn!
Μαζί σου όχι μόνο στα διόδια αλλά οπουδήποτε πληρώνουμε τέλη ανταποδοτικών υπηρεσιών. Ότι πληρώσεις παίρνεις λένε αλλά αυτό θέλω να το δω στην πράξη. Να συμπληρώσω ότι εγώ δεν θέλω μόνο autobahn αλλά και επαρχιακούς δρόμους για να μην καταλήξουμε σαν την Πορτογαλία όπου οι ιδιώτες έκαναν υπερσύγχρονες εθνικές οδούς αλλά παραμέλησαν πλήρως το επαρχιακό δίκτυο.
Quote:
Exoun vrei tin efkoli lysi se oti aresei perisotero. Poto fagito kapnisma aftokinito....... revma tilefono nero kai fysika as min milisoume gia tous forous npou plirwnei kathe spiti edw ton xrono....
Μια από τα ίδια και εδώ SVATS. Ήδη εξαγγέλθηκε η αύξηση των αντικειμενικών τιμών σε 30% κατά μέσο όρο και σε πολλές περιπτώσεις μέσα στην Αθήνα να φτάνουν αλλά και να ξεπερνάνε το 50%. Άσε που θα επιβάλλεται πάγιος φόρος ακινήτων με όριο προς τα κάτω!
Αγαπητή μου Αρετή σωστά όσα γράφεις με την διαφορά όπως προανέφερα ότι στην περίπτωση των διοδίων δεν πρόκειται για κρατικό χαράτσι αλλά για προίκα που δίνεται στον ιδιώτη.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η αύξηση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή και θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αττικής Οδού όπου από 1.80 ευρώ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η τιμή έφτασε τα 2.70 ευρώ για τα ΙΧ.
ΥΓ. Είμαι περίεργος για το πως θα αντιδράσει ο Νομάρχης Αχαΐας που προέτρεπε τον κόσμο να μην πληρώνει διόδια όταν από το καλοκαίρι που θα περάσει το τμήμα της Εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών στα χέρια ιδιωτών θα έχει να κάνει όχι με το επίσημο κράτος αλλά με το «ανεπίσημο κράτος» (βλ. μεγαλοεκδότης εργολάβος).
-------------------- Μια μέρα η αυτού μεγαλειότης ο εαυτός μας, πρέπει να βγει από την αίθουσα του θρόνου και μαζί με τους αυλικούς του το νου και την καρδιά, να αποφασίσει για τον καταστατικό χάρτη της ζωής του...
|