Maria Seferou
Member

Reged: Fri
Loc: Attiki, Hellas
|
Re: Η δίκη του Ταλμούδ
Wed Jun 04 2008 05:02 AM
|
|
|
Κι εγώ δεν έχω χρόνο για ατέρμονες συζητήσεις, USAff, και σ' ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες να σχολιάσεις εκτενώς και πολιτισμένα τα γραφόμενά μου. Άλλο τώρα αν δεν συμφωνούμε...
Ο λόγος που εστιάζω την κριτική μου στους Έλληνες δεν είναι κάποια ανθελληνική μανία από την οποία διακατέχομαι, αλλά αγάπη για το έθνος μας και πόνος για το επίπεδο στο οποίο έχουμε κατρακυλήσει σαν χώρα. Είναι μια ταπεινή προσπάθεια αφύπνισης, αν μου επιτρέπεις.
Πιστεύω στο αυτονόητο: Για να νομιμοποιείται κανείς να κρίνει τα κακώς κείμενα του γείτονα, πρέπει να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του και να προσπαθήσει να διορθώσει τα δικά του κακώς κείμενα. Πολύ περισσότερο όταν αυτά για τα οποία μιλάμε είναι παρόμοιας φύσεως, όπως εν προκειμένω ο ρατσιμός στο Ταλμούδ και στην Παλαιά Διαθήκη.
Επαναλαμβάνω, δεν με βλάπτουν αυτά που λένε οι άλλοι για μένα αλλά αυτά που κάνω εγώ ενάντια στον εαυτό μου ή στους άλλους, ηθελημένα ή αθέλητα. Πριν βγάλουμε τη "βελόνα" από το μάτι του άλλου πρέπει να βγάλουμε το "καρφί" ή έστω τη "βελονίτσα" από το δικό μας μάτι.
Το "γνώθι σ' αυτόν" στο οποίο αναφέρθηκες προϋποθέτει διάθεση αυτοκριτικής και διάκριση των δικών μας σφαλμάτων ώστε να τα διορθώσουμε. Τότε θα έχουμε πιθανότητες να μας πάρουν οι άλλοι στα σοβαρά όταν καταγγέλλουμε τα δικά τους κακώς κείμενα. Αυτά τα λίγα και δεν θα επανέλθω στο θέμα διότι νομίζω εξαντλήθηκε και σε κούρασα.
-------------------- "Without a firm idea of himself and the purpose of his life, man cannot live, and would sooner destroy himself than remain on earth..."
FYODOR DOSTOYEVSKY
|
|